Iesaisties savvaļas augu sēklu vākšanas akcijā “Darām pļavu kopā!”

Jāņu nedēļā Latvijas Dabas fonds (LDF) sāk akciju “Darām pļavu kopā!” un visu vasaru aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties savvaļas augu sēklu vākšanā. Ievāktās augu sēklas izmantos, lai ar tām bagātinātu pilsētu zālājus un atjaunotu dabiskās pļavas, tādējādi palīdzot nodrošināt Latvijas dabisko pļavu nākotni.

Latvijas Dabas fonda botāniķe Rūta Sniedze-Kretalova skaidro, ka dabiskās pļavas ir viens no Latvijas izzūdošajiem dabas, kultūrvēstures un ainavas dārgumiem. Kā parādīja Dabas skaitīšanas rezultāti, tās saglabājušās vien 0,9 % Latvijas teritorijas, bet pirms 100 gadiem tie bija 30 %. Līdz ar pļavām zūd augu daudzveidība un arī ļoti nozīmīgie ekosistēmu pakalpojumi, ko sniedz dabiskā pļava – apputeksnētāju uzturēšana, plūdu regulēšana, CO2 piesaiste un citi.

Lai piedalītos akcijā “Darām pļavu kopā!” jāpiesakās sēklu vākšanas komandā, aizpildot anketu fonda mājaslapā https://ej.uz/daramplavukopa. Visiem, kuri šādi apliecinās vēlēšanos vākt sēklas, tiks sniegtas jau precīzākas instrukcijas un konsultācijas. Lai arī sēklu vākšana varēs sākties jūnija beigās un jūlijā, jau pašlaik ir svarīgi doties dabā, atrast un iezīmēt vietas, kurās aug pļavas augi.

Jūnija vidū–jūlijā – pļavas augu ziedēšanas laikā – akcijas dalībniekiem būs jāizpēta tuvākās apkārtnes ceļmalas, grāvmalas, ūdeņu krastmalas un mežmalas, pašu vai tuvinieku īpašumā esošie zālāji un atmatas un jāizvēlas, kuru augu sēklas vēlāk ievāks. Jūlijā, augustā un septembrī, sekojot sēklu vākšanas instrukcijai mājaslapā ldf.lv jāveic iepriekš izvēlēto augu sēklu vākšana un žāvēšana, kā arī tās jānogādā dabas fondam. Sēklu vācējus aicina daļu sēklu iesēt savā apkaimē, veidojot pļavas augu saliņas.

Fonda mājaslapā ir arī pieejams šovasar vācamo augu sēklu saraksts. Tajā ir tādi augi kā ārstniecības ancītis, rasaskrēsliņš, dzeltenā ilzīte, kamolainā pulkstenīte, pļavas dzelzene u.c. Tāpat dabas fonda tīmekļvietnē var iepazīties ar šiem augiem pļavas puķu video noteicējā vai ilustrētajā noteicējā “Kas aug dabiskās pļavās?”, kas ir pieejams elektroniski bez maksas vai grāmatnīcās. Jāievēro, ka nedrīkst vākt savvaļas orhideju, tostarp, naktsvijoles un dzegužpirkstītes, jumstiņu gladiolu, saulpureņu un citu reto augu sēklas.

Tāpat notiks arī pļavas augu sēklu vākšanas meistarklases – 12. augustā norisināsies Pļavas festivāls Rīgā, bet akcijas noslēgumā septembrī visi sēklu iesūtītāji tiks pie pateicības balvām no Latvijas Dabas fonda.