Krāslavas ģimnāzijas saime svinēja skolas simtgadi

Absolventi pateicās par zināšanām, kas palīdz izvēlētajā profesijā un ikdienā

Kā var pastāstīt, apliecināt, svinēt simts gadus? To droši zina Krāslavas ģimnāzijas skolēnu, skolotāju, absolventu un vecāku saime, kas divas dienas – 9. un 10. jūnijā – ar atmiņu stāstiem, izstādēm, grāmatas atvēršanu, koncertu un balli svinēja savas skolas 100 gadu jubileju.

Pirmajā dienā Krāslavas kultūras nama durvis vēra absolventu darbu izstāde. Gleznas un zīmējumi, dažādas instalācijas, keramikas un koka šedevri... tā ir šīs izstādes rota. Ģimnāzijas saime pateicās visiem autoriem par šo artavu skolas jubilejai. Savukārt absolventi uzslavēja savus skolotājus, viņu pacietību un zināšanas, kuras viņi investē katrā skolēnā. Arī keramiķi Olga un Valdis Pauliņi, izstādē parādot savus un meitas Līgas, arī šī skolas absolventes, podniecības darbus, uzsvēra skolotāju pienesumu viņu dzīvē.

Tikpat krāšņa ir arī skolēnu (tostarp absolventu) un skolotāju darbu izstāde, kuru var aplūkot ģimnāzijā. Bet šīs dienas izskaņā visi sanāca pie Grāfu Plāteru pils, kur savulaik ģimnāzija darbojās savos pirmsākumos. Atmiņas par skolas gaitām, sasniegumiem un blēņām, izrotātas ar pateicībām skolotājiem un skolai, jauniešu izdejotiem soļu rakstiem un muzikālajiem priekšnesumiem, kā arī kopīgu sadziedāšanos, bija šī pasākuma vadmotīvs. Absolventi bija vienisprātis, ka skolas laiks bija visskaistākais, to rotāja gan labie darbi, gan sadarītās blēņas, kas drīzāk bija kā viens skaists piedzīvojums. Ģimnāzijas jubilejas grāmatas “No dzīpara līdz kamolam” sponsors, šīs skolas absolvents, uzņēmējs Elmārs Gengers atzina: “Paldies skolai, paldies skolotājam Jānim Hmeļņickim, ka palīdzējāt man atrast ceļu, kuru protu un spēju iet vislabāk. Skolotājs Jānis mani, devītās klases puiku, ielaida datorklasē un teica: “Še tev atslēgas, un, kad beigsi strādāt, uzliec kabinetā signalizāciju.” Ja kādreiz domāju kļūt par ārstu, tad, pateicoties skolotājam un skolai, sapratu, ka mans īstais aicinājums ir informācijas tehnoloģijas un datori. Es nevienu brīdi neesmu nožēlojis savu izvēli strādāt šajā jomā.”

Krāslavas ģimnāzijas simtgades svinības turpinājās arī 10. jūnijā ar svētku dievkalpojumu Svētā Ludvika katoļu baznīcā, Nacionālo bruņoto spēku orķestra koncertu un ģimnāzijas saimes svētku gājienu Krāslavas ielās. Notika arī svinīgais pasākumu “Kamols, kas gadiem tīts” kultūras namā un atpūtas pasākums “Viss nāk un aiziet tālumā,/ Un sākas viss no gala”. Ģimnāzisti todien iepazīstināja arī ar ģimnāzijas jubilejas grāmatu “No dzīpara līdz kamolam”.

Lielajai apsveicēju saimei pievienojās arī “Vietējās Latgales Avīzes” komanda, uzdāvinot krāslaviešiem vērtīgas grāmatas ar novēlējumu sevī un otrā vairot mācītiesprieku.

Krāslavas ģimnāzijas jubilejā iederas arī Elmāra Gendera novēlējums: “Lai mēs kļūstam gudrāki, labāki, veiksmīgāki un lai veicinām Krāslavas, Latgales un Latvijas izaugsmi!”

Krāslavas ģimnāzijas direktora vietniece Ilga Stikute (no kreisās), direktors Jānis Tukāns un skolotāja Anna Juškeviča ar ģimnāzijas jubilejas grāmatu “No dzīpara līdz kamolam”

Olga un Valdis Pauliņi ģimnāzijas absolventu izstādes podniecības ekspozīcijā

Krāslavas ģimnāzijas saimes svētku gājiens Krāslavas ielās

Savus labos darbos un “sagāztos podus” atcerējās 1977. gada absolventi

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Ērikas Romules un Egitas Terēzes Jonānes foto