Plenērā apspriež Rēzeknes upes promenādes attīstību

No 5. līdz 7. jūnijam Rēzeknē notika triju dienu plenērs, kurā profesionāļi un vietējās kopienas pārstāvji ģenerēja un apkopoja idejas turpmākai Rēzeknes upes promenādes attīstībai. Tāpat viens no pasākuma pamatuzdevumiem bija informēt dalībniekus par ilgtspējīgas vides attīstības nozīmi, par piemēru ņemot konkrētu vides objektu – Rēzeknes upi pilsētas teritorijā.
Kādu nākotnē vēlamies redzēt promenādi gar Rēzeknes upi un kas jāizdara, lai zaļā zona pilsētas ūdenstilpes krastos kļūtu vēl pievilcīgāka un noturīgāka pret klimatiskām pārmaiņām pārredzamā nākotnē? Atbildes uz šiem jautājumiem plenēra pirmajā dienā meklēja Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles studenti, dažādu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības struktūrvienību un iestāžu pārstāvji, Rēzeknes Jauniešu domes aktīvie dalībnieki, Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas speciālisti, Rēzeknes valstspilsētas un Rēzeknes novada pensionāru biedrības, kā arī biedrības “Rēzeknes Māmiņu klubs” dalībnieki un aktīvie rēzeknieši. Pēc ievadlekcijas par ilgtspējīgu vides attīstību un tās plānošanu, ņemot vērā esošās problēmas ekoloģijas jomā un apskatot prezentācijas par iepriekš realizētiem projektiem, plenēra dalībnieki devās pārgājienā gar upi, lai kopīgi noformulētu idejas apspriešanai darba grupās.
Plenēra otrajā dienā vārds tika dots jaunās paaudzes pārstāvjiem – bērnu vasaras nometņu “Brīnumzeme” un “Karjeras labirints” dalībniekiem. Bērniem un jauniešiem tika piedāvāts ar krāsainiem zīmuļiem un krītiņiem uzzīmēt upes nākotni un padomāt, kā varētu minimizēt savu “ekoloģiskās pēdas nospiedumu”. Bērniem vecumā no sešiem līdz 15 gadiem bija daudz dažādu ideju, taču gandrīz visi jaunāko paaudžu pārstāvji nākotnē redz mūsu Rēzeknes upi, zaļojošu krastu ieskautu, ar bagātīgu stādījumu klāstu.
Trešajā plenēra dienā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā norisinājās izskanējušo ideju apspriešana un diskusija par ilgtspējīgu lēmumu pieņemšanas nozīmi ūdens resursu pārvaldības jomā dzīvojamajiem rajoniem un pilsētas zaļajiem stādījumiem.
Visas idejas – plenēra dalībnieku paustās, uzrakstītās un uzzīmētās – tiks apkopotas un izmantotas Rēzeknes upes promenādes attīstības koncepcijas attīstīšanas pamatam. Koncepciju izstrādās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras speciālisti. Koncepcija tiks izvirzīta sabiedrības pārstāvju un profesionāļu apspriešanai projekta noslēguma konferencē, kas paredzēta šī gada oktobra sākumā. Plenērs organizēts kā viena no galvenajām projekta “Zaļais centrs zināšanu pārnesei, atbalstot iniciatīvas un paaugstinot sabiedrības informētību” aktivitātēm. 

5. jūnijā par upes krastmalu sprieda pieaugušie, bet 6. jūnijā pie darba ķērās bērni un pusaudži, uzliekot savas vēlmes uz papīra