Rabarberus var ēst visu vasaru

Rabarberu audzētājs no Dobeles Dzintars Polis skaidro, cik ilgi un kā labāk vākt rabarberus. Rabarberu kāti aug pakāpeniski, ikreiz ņem vecākos, resnākos, no cera kopējās zaļās masas var novākt apmēram pusi. Vācot ražu, novērtē, vai cers vēl izskatās pietiekami kupls, jo turpmākai attīstībai tam vajadzīga šī zaļā lapu masa. Nedrīkst vienā reizē noraut visu rabarberu ceru pliku.

Rabarberu kātus vāc, izraujot no cera. Tos negriež, jo palikušās kāta daļas bojāsies. Kad kāts norauts, tam nogriež lapas un apakšgalu. Lapas ir labs mulčēšanas materiāls, ko uzklāt celiņiem, likt zem ceriem.

Aplams ir pieņēmums, ka rabarberus drīkst vākt tikai līdz Jāņiem, jo pēc tam tie kļūst indīgi. Ar laiku kātos tiešām attīstās skābeņskābe, taču nekas traks nenotiks, ja no tiem kādu reizi pagatavos padzērienu. Pāraugušie kāti paši pēc struktūras kļūst netīkami – stiegraini, sausi. Taču tā nenotiek, ja no rabarberu cera regulāri vāc ražu. Ja vecie kāti izrauti, tad jaunie, kas augs vietā, būs gardi un nesaturēs kaitīgās vielas. Rabarberus var ēst visu vasaru.

Tāpat rabarberiem droši var ļaut izziedēt, tad tie dos ne tikai praktisku labumu, bet arī kļūs par dārza rotu. Kā izcilu dekoratīvo augu rabarberus vērts audzēt pat tiem, kam tie negaršo. Garo ziedkātu var atstāt arī ar sēklām, kamēr dekoratīvs, jo tas neizsējas.

Informācija – praktiski.lv.