Rikavas pagastā atklāts atjaunotais Kurpinīku krucifikss

Pie tā tika filmēta viena no sirsnīgākajām ainām filmā “Cylvāka bārns”.
6. maijā, rakstnieka Jāņa Klīdzēja dzimšanas dienā, tika atklāts atjaunotais Kurpinīku krucifikss, kas kādreiz atradies rakstnieka dzimtas māju pagalmā. 2021. gadā vētras laikā koki radīja bojājumus krucifiksa nojumei, salaužot jumtu. 2022. gadā tika atjaunota krucifiksa nojume, kolonnas, žogs, krusts, kā arī restaurēta Jēzus Kristus figūra. Atklāšanas pasākumā bija pulcējušies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī kino filmas “Cylvāka bārns” radošā komanda kopā ar režisoru Jāni Streiču. 
Ilgus gadus Kurpinīku krucifikss ir ne tikai lūgšanu vieta maija dziedājumos. Plašāku atpazīstamību ir ieguvis, jo pie tā tika filmēta viena no sirsnīgākajām ainām Jāņa Streiča filmā “Cylvāka bārns”. Pēc atjaunošanas darbiem krucifiksa nojumē ir uzstādītas arī divas informatīvās plāksnes, jo krucifikss ir iekļauts Rēzeknes novada tūrisma objektu sarakstā. Pašlaik notiek arī Kurpinīku krucifiksa iekļaušana valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā.
Krucifiksa atjaunošanas remontdarbus veica firma SIA “Kind serviss”. Remontdarbu veikšanai finansējums tika paredzēts no Dricānu apvienības pārvaldes budžeta un vēl 10 % līdzfinansējums no Rēzeknes novada pašvaldības Kultūras un tūrisma pārvaldes budžeta. 
Atklāšanas pasākuma laikā kinorežisors Jānis Streičs dalījās savās atmiņās par filmēšanas laiku. Pasākuma laikā jaunais Boņuks ne tikai izspēlēja ainu no kino filmas, bet arī pasniedza dāvanas filmas “Cylvāka bārns” radošajai komandai, kā arī atbildīgajiem par krucifiksa remontdarbiem. 
Kurpinīku krucifikss Rikavas pagastā, viens no atpazīstamākajiem krucifiksiem Latgalē, datēts ap 1895. gadu, kā nezināma autora darbs. Krucifiksa ansambli veido nojume ar masīvām mūra kolonnām, iekšā atrodas ozola krusts, pie kura piestiprināta ap 1854. gadu kokā griezta Kristus figūra, informē Rēzeknes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Jurāne.


Igora Pliča foto