Sandra Kivleniece: “Līvānu skolēni sajūtas un līdzdarbojas kā eiropieši Eiropā” 

Līvānu 1. vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Sandra Kivleniece savus skolēnus iesaista Eiropas Parlamenta vēstnieku skolu programmā, ko finansē Eiropas Savienība. Tās mērķis ir vairot jauniešos izpratni par Eiropas Savienību un apziņu, ka viņi ir Eiropas Savienības nozīmīga daļa. “Vietējā Latgales Avīze” jautāja Sandrai, kāds ir šīs programmas pienesums skolu jauniešiem (programmā iesaistās 9.–12. klases skolēni) un viņai pašai. 

Sandras stāsts par Eiropu ir sācies vēl pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, kad mazākumtautību skolām bija iespēja rakstīt projektus, lai varētu apgūt latviešu valodu, sasaistot šīs apmācības ar Eiropas Savienības izzināšanu. Toreiz tika atbalstīta vasaras nometne, un bērni mācījās latviešu valodu caur kādu sabiedrisku norisi. Tad Sandru uzrunāja nu jau aizsaulē aizgājusī Ina Lazdāne, un viņas uzrakstīja projektu. Tas atkal tika atbalstīts, un notika Eiropas izzināšanas nometne Līvānu 1. vidusskolas un Līvānu 2. vidusskolas skolēniem. Šajā projektā skolēni un skolotāji, tostarp arī līvānieši, saņēma mācību līdzekli “Iepazīsim Eiropas Savienību”, kas patika bērniem. Tāpat Sandra bija vadītāja skolotāju nometnēs, arī tās bija atbalstītas no  Eiropas Savienības struktūrfondiem. 

“Tā nu es sāku sekot līdzi, ko skolēni un skolotāji vēl var smelties par Eiropas Savienību, un tad es ieraudzīju paziņojumu, ka Latvijā būs Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas programma. Diemžēl nokavēju pieteikšanos, taču apņēmos, ka es ar savu audzināmo klasi vēlos tur būt, tāpēc ierakstīju kalendārā – “bieži ieskaties internetā, kad būs jauna pieteikšanās”. Jā, varēja pieteikties atkal, un es pieteicu savu audzināmo 9. klasi, un jau pirmajā gadā mēs saņēmām Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas plāksni, kas rotā mūsu Līvānu 1. vidusskolu, un pacēlām mastā Eiropas Savienības karogu, ko atvedām no Strasbūras,” atminējās Sandra.

Sandra uzsvēra vairākus šīs programmas pienesumus viņas skolēniem un viņai pašai. Proti, līvānieši piedalās apmācībās, konkursos, ko rīko Eiropas Parlamenta birojs Rīgā, rīko atklātās stundas par Eiropas Savienību (kā Līvānu novadā piesaista Eiropas Savienības struktūrfondu naudu, kā strādā Eiropas Komisija utt.), ciemojas pie Latvijas valsts prezidentiem Rīgas pilī, apmeklē Strasbūru, kur visu dienu runā un debatē angļu valodā par Eiropā aktuāliem tematiem. Sandra mani iepazīstināja ar izglītojošu spēli “Vērtību A B C”, kuras izveidošanā līdzdarbojās arī viņas audzēkņi, apzinādami savas vērtības. 

Sandra uzsvēra: “Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas programma ļauj jauniešiem satikt citu valstu jauniešus un interesantus cilvēkus, viņi iegūst jaunas zināšanas un uzlabo angļu valodu. Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas programmas lielākais ieguvums – Līvānu skolēni sajūtas un līdzdarbojas kā eiropieši Eiropā. Mums ir laba sadarbība ar centra “Europe Direct Dienvidlatgale” vadītāju Oskaru Zuģicki, viņš atbalsta visas idejas, un jaunieši ir ieguvēji. Šogad nolēmu, ka mēs ar skolēniem gatavosimies Eiropas eksāmenam. Lai mums izdodas!”

Raksts tapis centra “Europe Direct Dienvidlatgale” un “Vietējās Latgales Avīzes” sarunu ciklā “Eiropas pēdas latgaliešos” ar domu paplašināt Latgales iedzīvotāju
zināšanas par Eiropas Savienību (ES) un iepazīstināt ar dažādu nozaru pārstāvjiem Latgalē.

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto