Preiļos Lielo talku apmeklēja valsts amatpersonas

Sestdien, 22. aprīlī, Lielā talka notika arī Preiļos un šī novada pagastos, un talcinieki gan rosījās pie baznīcām un kapsētās, gan sakopa darba vietas apkārtni un ceļmalas.

Preiļu pils parkā lielākais talcinieku pulks savāca akmeņus. Bet turpat parkā uzrunātās Preiļu novada Pensionāru biedrības pārstāves Gaļina un Irēna pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka talkā piedalās katru gadu, šoreiz gan nolīdzinājušas kurmju rakumus, gan aplūkojušas, vai ir ieauguši pagājušajā gadā viņu un citu senioru sastādītie krokusi. Visi talcinieki pēc labi padarīta darba pacienājās ar zupu un klausījās senioru vokālā ansambļa “Virši” nelielo koncertu.

Šoreiz Preiļos Lielo talku apmeklēja arī Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks, Saeimas Apvienotā saraksta frakcijas vadītājs Edmunds Tavars un deputāti Juris Viļums un Andrejs Svilāns, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre Agnese Geduševa un Veselības ministrijas parlamentāra sekretāre Ilze Ortveina. 

Preiļu muižas kompleksa un parka vadītājas Ilonas Vilcānes mudināti, viņi kopā ar Preiļu novada domes deputātiem iestādīja košumkrūmus fizokarpus, pēc tam sagrāba pērnās lapas pie Preiļu Brīvās skolas, apskatīja parku un Preiļu pili un pacienājās ar "Pampūku" sarūpēto cienastu.

Savukārt Upmalas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Kivleniece interneta lapā Facebook raksta: “Lielā talka Vārkavas baznīcas un draudzes mājas apkārtnē, Vanagu kapos un Rimicānu sporta laukumā pulcēja čaklus, lielus un mazus talciniekus. Prieks, ka vienmēr ir kāds, kuram rūp, lai šeit ir skaisti, kārtīgi un pievilcīgi. Paldies visiem talciniekiem par darbu! Paldies Vārkavas baznīcas prāvestam Jānim Stepiņam par darbošanos baznīcas uzturēšanā un talcinieku uzmundrināšanā. Pēc talkas, protams, sekoja kopīga lustēšanās Talkas dienas Dižkoncertā Rimicānos, īpašs paldies galvenajiem māksliniekiem – Mārtiņam Upeniekam, Maijai Lazdānei, Terēzijai Trubiņai un Jāzepam Lazdānam, kā arī visam lielajam Talkas kopkorim! Jūs bijāt lieliski! Paldies visiem, kuri atbalstīja, piedalījās un nepalika mājās – saka talkas organizatori: Inta Kivleniece, Laila Lazdāne un Janīna Praņevska! Paldies Artim Skruzmanim par aktīvu dalību un muzikālo noformējumu Rimicānos! Paldies Veltai Ziemelei par izzinošu stāstījumu Rimicānu skolas muzeja telpās! Gaidām Lielo talku 2024. gadā.”

Jāpiebilst, ka Preiļu novadā šogad Lielā talka pēc Marijas Briškas, Preiļu novada pensionāru biedrības vadītājas, ierosinājuma notika ar muzikālo kolektīvu un mūziķu piedalīšanos.

Preilēnieši savāca akmeņus Preiļu pils parkā

Preiļu novada pensionāru biedrības dalībnieces Gaļina un Irēna piedalās talkās katru gadu

Talcinieki sakopa arī Vārkavas katoļu draudzes baznīcas un mājas apkārtni

 

​​​​​​​Egitas Terēzes Jonānes teksts, autores un Intas Kivlenieces foto