Daugavpils Universitātē ievēlēts jauns rektors

Otrs rektora kandidāts Ilga Šuplinska ar juristiem vērtē šo vēlēšanu atbilstību normatīvajiem aktiem

Daugavpils Universitātes Satversmes sapulces dalībnieki 14. aprīlī ar 32 balsīm no 50 ievēlēja jauno rektoru – Arvīdu Barševski, kurš jau bijis šajā amatā 2007. un 2018. gadā. Trešo reizi viņš rektora pienākumus sāks pildīt jaunnedēļ – 26. aprīlī.
Arvīds Barševskis teica “Vietējai Latgales Avīzei”, ka viņa prioritātes ir DU kolektīva saliedēšana, tāpēc viņš tiksies ar studentiem un pasniedzējiem, lai vienotos, kā celt DU studiju kvalitātes, rezultatīvo rādītāju u.c. latiņu. “Ir svarīgi, lai kolektīvs saprot, ka mums jāceļ DU latiņa un ka mums ir jāiet uz priekšu,” uzsvēra A. Barševskis.
Viņš ir apņēmies vietējo studentu skaitu palielināt līdz 3000, tāpat ieguldīt lielāku naudu mārketingā, popularizēt studiju programmas un piesaistīt arī vairāk studēt gribošos no ārvalstīm. 
Pašreizējā DU rektore Irēna Kokina novēlēja A. Barševskim izturību, enerģiju, cīņas sparu un spēcīgu komandu darbos, lai veicinātu DU kā neatkarīgas augstskolas pastāvēšanu un veiksmīgi realizētu šī laika izaicinājumus!
“Jāizstrādā DU stratēģija 2023.–2028. gadam, jāsaliedē kolektīvs, jāuzlabo studiju programmas un jāstiprina zinātne. Lai A. Barševskim tas viss izdodas!” to novēlēja DU Padomes pagaidu priekšsēdētājs Māris Bozovičs. 
Tikmēr otra rektora amata kandidāte Ilga Šuplinska, kura balsojumā saņēma piecas balsis, ar juristiem vērtēs šo vēlēšanu atbilstību normatīvajiem aktiem. Komentējot šo, viņa “Vietējai Latgales Avīzei” teica, ka 12. aprīlī notika DU rektora kandidātu debates, kur otram pretendentam vairākkārt tika jautāts viedoklis par Augstskolu likuma, kas pieņemts 2021. gadā, diviem pantiem. Proti, 17. pantu, kurš nosaka to, ka rektora amatā var būt divas reizes, nevis divas reizes pēc kārtas, kā tas bija pirms 2021. gada. Tikmēr pārejas noteikumu 70. pants uzsver – persona, kuru līdz 2021. gada 15. augustam Ministru kabinets apstiprinājis par rektoru un kas vēlas kļūt par rektoru atkal, var pretendēt uz šo amatu citā augstskolā. Otrais pretendents esot atbildējis, ka viņam ir Saeimas Juridiskā biroja atzinums, ka viņš varot kandidēt DU rektora vēlēšanās, bet, kā teica I. Šuplinska, 13. aprīļa Ilgas Kuzminas publikācija pierādot, ka šāda atzinuma nav.
“Es uzskatu, ka šis ir kārtējais pierādījums tam, ka Latvijā nav iespējams konkursā godprātīgi vinnēt, ir iespējams tikai tad, ja tā vieta jau ir aizrunāta, kaut kādā citādā mērā citādi ietekmēta,” teica I. Šuplinska.
Vaicāta, kāpēc kandidēja DU rektora vēlēšanās, Ilga Šuplinska pastāstīja: “Esmu rezultāta cilvēks. Proti, esmu iesākusi augstskolu reformu, izveidojot padomes un citus nosacījumus, kas augstskolās ir ļoti svarīgi, un tūlīt notiks arī augstskolu zinātniskais novērtējums, tāpēc man vienkārši bija saistoši paskatīties, vai šis modelis darbojas un vai ir nepieciešams vēl kaut kas, lai palīdzētu augstākajai izglītībai iziet no stagnācijas posma un kļūt patiešām par izcilu un kvalitatīvu ne tikai Daugavpilī, bet Latvijā kopumā. Otrs mērķis man bija pārliecināties, cik ietekmējama ir sistēma un cik ir caurspīdīgas vēlēšanas.” 
Jāiestarpina, ka Saeimas Juridiskā biroja atzinumu kā vienu no pamatnoteikumiem kandidēt DU rektora vēlēšanās pieminēja gan A. Barševskis, gan Māris Bozovičs.  
Pirms tam vēlēšanu komisija vērtēja kandidātu atbilstību normatīvajiem aktiem un atzina, ka abi kandidāti var piedalīties DU rektora vēlēšanās. 
Savukārt Irēna Kokina uzskata – ja bija kādi iebildumi par kandidātu neatbilstību, tad tie bija jāpasaka pirms DU rektora vēlēšanām.
Interesanti, ka DU rektoru kandidātu diskusiju vadīja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, respektīvi, politiķis, taču neviens DU nemācēja pateikt laikrakstam, kurš uzaicināja A. Elksniņu to darīt. Irēna Kokina teica, ka šī diskusija bijusi novadīta labi.

Egitas Terēzes Jonānes teksts