Ludzas jaunieši Erasmus + jauniešu apmaiņas projektā apguva jaunas prasmes

Pavisam nesen, no 19. līdz 30. martam, Polijas pilsētā Jastrzębia Góra viesojās jaunieši no trīs Eiropas valstīm – Čehijas, Polijas un Latvijas. Čehiju pārstāvēja organizācija “Petrklíč help”, Poliju – “PSP nr 7 w Radomsku im. Romualda Traugutta un Latviju – Ludzas novada Bērnu un jauniešu centrs. Jaunieši ieradās, lai piedalītos Erasmus + projektā “Do it yourself and hand on”- (angļu val. Dari pats un iesaisties). Projekta koordinatore Ludzas novadā ir Ligita Karvele. Latviju projektā pārstāvēja Ludzas novada jaunietes Ariadna Moisejenoka, Adriana Jankelāne, Karina Bļasāne, Viola Ivanova, Māra Gutāne, Sabīne Bierestovska, Arianna Jolkina un Beāte Poikāne.

Projekta laikā caur neformālo izglītību tika gūtas gan praktiskas, gan teorētiskas zināšanas. Jaunieši internacionālajās grupās veidoja prezentācijas par astoņām kompetencēm, pilnveidoja savas digitālās prasmes, strādājot ar Canva un video veidošanas aplikācijām. Tika pielietotas un uzlabotas angļu valodas prasmes saziņā ar citiem jauniešiem gan darbā komandās, gan brīvajā laikā. Galvenā vērība projektā tika pievērsta rokdarbu tēmai, tādēļ sākumā tika veidotas prezentācijas par rokdarbiem katra projekta dalībvalstī un video par rokdarbiem un to saistību ar uzņēmējdarbību. Katra valsts novadīja vismaz vienu radošo darbnīcu pārējiem projekta dalībniekiem.

Brīvajā laikā jauniešiem tika dota iespēja pašiem plānot savu laiku, tādēļ tika apskatīta tuvējā apkārtne, jūra, tika organizēts brauciens uz Gdaņsku. Ārpus aktivitātēm laiks tika veltīts jaunu prasmju gūšanai, piemēram, galda tenisam un biljardam, kā arī komunikācijai ar citiem jauniešiem.

Projekta laikā tika gūtas jaunas zināšanas un prasmes saistībā ar rokdarbiem, pilnveidotas valodas prasmes, apgūti kādi vārdi čehu un poļu valodā. Tika gūts neliels ieskats citu valstu kultūrā caur sarunām un spēlēm, kā arī izjusta kopības un piederības sajūta, vakaros kopīgi skatoties filmas, dziedot karaoke, spēlējot spēles un pavadot vakaru pie ugunskura.

Projekta laikā tika gūtas jaunas zināšanas un prasmes saistībā ar rokdarbiem