Brīvdienās Daugava uzrādīja ūdens līmeņa rekordu

Tas sasniedza 7,56 metru atzīmi

Lieldienu brīvdienās, naktī no 8. uz 9. aprīli, Daugavā ūdens līmenis pie Daugavpils sasniedza šī pavasara rekordu – 7,56 metrus. Bet pirmdien, 10. aprīlī, ūdens līmenis sāka pamazām atkāpties, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs interneta vietnē www.videscentrs.lvgmc.lv, kā arī uzsver, ka Daugavā gaidāma pakāpeniska ūdenslīmeņa pazemināšanās, taču palienes un zemākās vietas būs applūdušas ilgāku laiku.  
Daugavas ūdens ir nodarījis lielus postījumus un radījis lielas galvassāpes Augšdaugavas novadā, “Vietējai Latgales Avīzei” pastāstīja šī novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe. Proti, lai gan pagājušajā nedēļā pašvaldības cilvēkiem ar zemessargu un pašvaldības policijas atbalstu izdevās nostiprināt dambi Laucesas un Tabores pagastā, tomēr, paceļoties ūdens līmenim mazajās upēs, vienalga ūdens ienāca dārzkopības kooperatīvā “Maļutki” jau no pretējās puses, un šobrīd tur ir applūdušas ap 200 mājas, turklāt divdesmit ģimenes ir evakuējušās, bet divas palikušas kooperatīvā. Tās var izmantot tikai ģeneratorus, jo pagājušajā nedēļā tika atslēgta elektrības apakšstacija. Tikpat daudz – ap 200 māju –, ir applūdis arī dārzkopības kooperatīvā “Ļubaste”, kas atrodas Līksnas pagastā. Zem ūdens atrodas desmitiem pašvaldības ceļu, applūdusi arī Slutišķu sādža un Latgales sēta Naujenes pagastā. 
Pēteris Dzalbe pieļāva, ka, lai arī Daugavā ūdens līmenis samazināsies, tomēr darāmo darbu būs daudz – jāatsūknē ūdens dārzkopības kooperatīvu teritorijās, jāapzina plūdu radītie postījumi un zaudējumi. 

Applūdušais ceļš uz Daugavpils un Augšdaugavas novada robežas
Egitas Terēzes Jonānes teksts, M. Makejeva foto