Konkurss “Guoyu pa JAZZ” – jau pavisam drīz!

2. maijā Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē notiks Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas (JIRMV) rīkotais pirmais Starptautiskais etnodžeza mūzikas ansambļu konkurss “Guoyu pa JAZZ”, kurā piedalīsies Latvijas un kaimiņvalstu mūzikas vidusskolu tradicionālās mūzikas, džeza un mūsdienu ritmu mūzikas izglītības programmu audzēkņu instrumentālie un vokāli instrumentālie ansambļi. 
Vairāk par konkursu “Vietējai Latgales Avīzei” stāsta JIRMV džeza nodaļas audzēkne Laura Svikša: “Ideja rīkot etnodžeza konkursu radās mūsu džeza nodaļas vadītājam Kārlim Mangulsonam, sadarbojoties ar pārējiem kolēģiem. Mūsu skola jau iepriekš tika pārstāvēta džeza ansambļu konkursos, braucot uz citām Latvijas vietām, tad nu radās ideja, ka arī tepat Latgalē vajadzētu notikumu, kas sapulcētu visus mūzikas draugus pie mums. Par idejas pamatu tika ņemts tas, ar ko mūsu Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola ir īpaša. Mums ir gan džeza un mūsdienu ritma nodaļa, gan arī tradicionālās mūzikas nodaļa. Lai popularizētu šī abas tradīcijas un iesaistītu jauniešus sadarboties, radot jaunus etnodžeza mūzikas produktus, tiek veidots etnodžeza konkurss “Guoyu pa Jazz”.”
Kā atklāj Laura, tad JIRMV šajā konkursā tiks pārstāvēta ar diviem ansambļiem, “savā starpā sadarbojoties džeza un tradicionālās mūzikas nodaļu audzēkņiem un spēlējot pašu radītas aranžijas un oriģinālkompozīcijas”.
“Džeza mūzika ir mūzikas tradīcija, ko mācos un pētu jau trešo gadu, un kas vienmēr būs sava veida mistērija, jo tā balstās gan konkrētā teorijā, gan arī lielākoties radošumā un pats galvenais – svarīga sadarbība un klausīšanās vienam otrā, muzicējot kopā. Tās izprašana man ir arī sevis un sava radošuma izprašana, gan arī muzikālās gaumes izkopšana, mācoties dzirdēt nianses mūzikā,” tā par sevi un džeza mūziku saka jauniete. 
Jāuzsver, ka visiem Starptautiskā etnodžeza mūzikas ansambļu konkursa “Guoyu pa JAZZ” dalībniekiem būs kopīgs uzdevums – atskaņot divus dažāda rakstura skaņdarbus: sava apvidus tautasdziesmu oriģinālaranžējumā un brīvas izvēles skaņdarba oriģinālaranžējumu vai oriģinālkompozīciju, kas iekļauj etniskās mūzikas elementus. Konkursa laikā katram klausītājam būs iespēja iepazīt vēl nedzirdētus tautasdziesmu oriģinālaranžējumus no dažādiem Latvijas un kaimiņvalstu reģioniem, tādā veidā atklājot un iepazīstinot visus klātesošos ar savu tautas bagātību, atklājot to jaunā skanējumā. 

JIRMV džeza nodaļas ansamblis (soliste – Laura Svikša), uzstājoties starptautiskajā vokālistu konkursā “Dziesmu putenis” Cēsīs

Ingas Kaļvas-Miņinas teksts