Ārdavas bibliotēkā krāsoja Lieldienu olas

Dabiska olu krāsviela ir, piemēram, saldētas mellenes vai aroniju sula

28. martā Ārdavas bibliotēkā notika Lieldienu olu krāsošanas darbnīca. To rīkoja šīs bibliotēkas vadītāja Sandra Petrova un rokdarbu meistare Inta Reča no Aglonas. 
Inta bija atvedusi saldētas mellenes, kurkumu, sienu olu krāsošanai, diegus, mežģīnes, marli, vaska sveci, sarkano kāpostu, sūnas, ķērpjus, papardes, gaiļbiksītes, kliņģerītes, un citus materiālus olu rotāšanai un tikko izceptu maizi cienastam, savukārt ārdavieši atnesa vārītas olas, sīpolu mizas un sviestmaizes kafijas sarunai. 
Inta ieteica vairākus olu krāsošanas veidus. Piemēram, ārdavieši olas, kuras pirms tam iemērcēja aukstā ūdeni, aplīmēja ar sūnām, aptina ar auduma strēmeli vai mežģīni, vai citu auduma strēmeli, notina stipri ar krāsainu diegu.
Kad olas bija izrotātas, Inta tās salika trīs katliņos ar vārošu ūdeni, kuros pirms tam bija iemests siens, sīpolu mizas un kurkuma. Pēc kāda laika olas izņēma no katliem, atdzesēja aukstā ūdenī un lika ar sienu rotātā grozā. Inta uzsvēra, ka olām pēc krāsošanas jāstāv bļodā, nevis aukstā ūdenī vismaz līdz nākamajai dienai, jo tad krāsojums būs noturīgāks. 
Todien Inta pagatavoja arī veselības dzērienu no priežu skujām, vārīta ūdens un citronu sulas. 
Noslēdzoties Lieldienu olu krāsošanas darbnīcai, ārdavieši un Sandra vienojās, ka jau aprīlī satiksies citā pasākumā, kas tiks izziņots iepriekš. Interesanti, ka radošās darbnīcas Ārdavas bibliotēkā iedzīvotāji apmeklē jau no 2004. gada. 

Ārdavieši sagatavo olas krāsošanai

Olu rotā ar sarkanā kāposta strēmelēm un pārsien ar krāsainiem diegiem

Inta Reča uzrauga olu krāsošanas katlus 

Nokrāsotās olas saliktas svētku grozā