Skolēni var kļūt par pētniekiem nebijušā pētījumā par Latvijas ezeriem

Ūdens piesārņojuma līmenis pieaug visās ūdenstilpnēs, un tas lielā mērā sekmē ezeru aizaugšanu, pēdējā laikā tas kļūst manāms katram, kurš vasarā uzturas ūdens tuvumā. Tēmas aktualitāte pamudinājusi rakstnieci Agnesi Vanagu ūdens piesārņojumam veltīt savu jaunāko grāmatu “Plastmasas huligāni. Tas ir murgs” un kopā ar Baltijas Vides Forumu un Latvijas Hidroekoloģijas institūtu organizēt pētījumu, aicinot iesaistīties skolēnus no visas Latvijas. Lai literatūra satiekas ar dabaszinātni!

Līdz 9. februārim Baltijas Vides Forums (BEF) aicina skolas pieteikties konkursam, dodot iespēju skolēniem iejusties dabas pētnieku lomā un piedalīties pētījumā par Latvijas ezeru ūdens kvalitāti. Konkursā atlasīs 10–20 skolas no dažādām Latvijas pašvaldībām, kuras saņems ūdens pētījuma komplektus. Skolotāju vadībā skolēni varēs veikt ezera izpēti, piemēram, ievākt planktonu, noteikt ūdens ķīmiskās PH īpašības un citus datus, ko pēc tam apkopos zinātnieki Latvijas Hidroekoloģijas institūtā. Pētījuma rezultātus skolēniem būs iespēja uzzināt izglītojošās tiešsaistes un klātienes nodarbībās.

Konkursa vērtēšana norisināsies līdz 1. martam. Pētījuma komplektus un instrukcijas konkursā izvēlētajām skolām izsūtīs ar kurjerpastu līdz 31. martam, bet pats pētījums noritēs no 31. marta līdz 10. jūnijam. Konkursa nolikums un plašāka informācija par pētījumu pieejama Baltijas Vides Foruma mājaslapā bef.lv.