Uzticīgi futbolam un Līvāniem

Vīri gandrīz divdesmit gadus spēlē futbola klubā “Namejs” 
Ja man būtu jāvērtē sporta notikumi Latgalē 2022. gadā, tad īpaši vērtīga bija “Nameja” kausa izcīņa futbolā Līvānu novada svētkos un šo sacensību vaininieku futbola komandas “Namejs” vīru devums futbola un Līvānu novada popularizēšanā. Viņi ilgus gadus piedalās amatieru čempionātā “Mītava Open”, brauc uz Viļakas, Saulkrastu un citiem turnīriem, sacenšas arī savā Līvānu futbola laukumā. Sarunā “Vietējai Latgales Avīzei” “Nameja” vīri teica, ka ar futbolu un daudziem kluba spēlētājiem sadraudzējās jau tad, kad dzenājuši bumbu pagalmos un skolas laukumos. “Futbols mums ir asinīs,” uzsvēra futbola komandas “Namejs” dibinātājs Edgars Lazdāns.
Apvienojoties komandā toreiz vēl Preiļu rajonā, futbols Līvānos, tāpat kā citviet Latgalē, bija ļoti populārs, tāpēc Līvānos sacentās vairākas komandas, un, kā teica Edgars Lazdāns, pašreizējā sastāvā spēlēja, viņa ģimenes uzņēmuma “Namejs” atbalstīti. Tāpēc piedzima doma vārdu “Namejs” piešķirt arī futbola komandai. 
Ilmārs Visockis ir komandas “Namejs” pieredzes bagātākais futbolists, kurš futbolista gaitas bija sācis 1968. gadā, un viņa pārstāvētā Līvānu komanda ar 3:2 uzvarēja Preiļu futbolistus. “Toreiz bija viens rajons un divas pilsētas, un futbola laukumos Līvānu un Preiļu futbolistu mači bija līdzīgi tiem, kurus spēlē Madrides klubs “Real” ar “Barselonu”. Tepat Līvānos turnīros piedalījās 12 komandas. Mēs ar “Nameju” vienmēr cenšamies piedalīties sacensībās, kur aicina, un sasniegt maksimāli labāko rezultātu, un mums tas ir izdevies diezgan bieži. “Namejs” var lepoties ar labām sporta trofejām – bronzas godalgu “Mītava Open” (toreiz Jelgavā bildējāmies ar grupu “Prāta Vētra”), esam izcīnījuši kausus Lietuvas un tepat Latgales amatieru turnīros,” pastāstīja Ilmārs. Edgars Lazdāns iestarpināja, ka vīri ir pateicīgi Ilmāram par to, ka viņš ne tikai spēlē labu futbolu, bet arī pieraksta visas “Nameja” spēles visu šo gadu garumā. 
Vjačeslavs teica, ka nevar nespēlēt futbolu, jo mīl šo sporta veidu, un labprāt to dara kopā ar “Nameja” vīriem. ““Namejs” ir kā draudzīga ģimene. Mēs kopā izcīnām uzvaras un kopā pārdzīvojam zaudējumus, kopā svinam arī svētkus,” uzvēra viņš. Šo kopības sajūtu, kas komandu “Namejs” raksturo visspilgtāk gan spēlē, gan atelpā, uzsvēra arī Imants, Jevgēņijs un citi futbolisti. “Spēlēt “Namejā” – tas mums jau ir kā pienākums un kā atpūta,” atzina Imants. Edgars piebilda: ““Namejs” ir mans dzīvesveids, kuru atbalsta mana mīļā ģimene.”
Kā radās doma par “Nameja” kausa izcīņu? Edgars Lazdāns pastāstīja: “Jaunieši pabeidz skolas un aizbrauc studēt vai strādāt, un neatgriežas, un, mums, nu jau sporta veterāniem (mēs pārstāvam amatierus), paliek skumīgi, ka futbolu jāspēlē vīriem brieduma gados. Bet nu jau mēs redzam, ka “Nameja” kausa izcīņas ideja ir nesusi augļus, jo laukumā dodas arī jaunākas komandas. Protams, jaunie ir ātri, izturīgi, taču mēs, veterāni, arī turam līdzi. To apliecina mūsu viens no pieredzes bagātākajiem futbolistiem Ilmārs Visockis, kurš arī savos 70 gados dodas laukumā. “Namejs” šodien ir vienīgais, kas ir uzticīgs futbolam un Līvāniem, citas komandas ir pajukušas.”
Edgars Lazdāns pauda cerību, ka, pateicoties Līvānu trenerim Jānim Bulmeisteram, futbols atkal kļūs par vienu no populārākajiem sporta veidiem Līvānu novadā, tikmēr šogad notiks futbola kluba “Līvāni” dibināšanas 30 gadu jubileja. Šis klubs savulaik apvienoja “Nameja” vīrus un citus futbola mīļotājus, turklāt izcīnījis godalgas Latvijā un Latgalē, teica Edgars Lazdāns un aicināja līvāniešus visā pasaulē šovasar doties uz Līvāniem, lai atkal uzspēlētu futbolu. 
“Vietējā Latgales Avīze” novēl, lai līvāniešiem un “Namejam” izdodas labs jaunais futbola gads! 

“Namejs” ir uzticīgs futbolam un Līvāniem jau gandrīz divdesmit gadus


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto