Ukrainas frontē izmēģina Latvijas brīvprātīgo radītas krāsniņas

Brīvprātīgo kaujinieku bataljonā "Karpatskij sič" un citās vienībās Ukrainas frontē šajās dienās sākuši izmēģināt Latvijā tapušas plītiņas, kam dots zīmīgs nosaukums "Brīvības liesma". Pati plīts ideja nav jauna, tādas daudzi izmanto tūrisma pārgājienos vai kempingos. Taču izmērā mazas un īpaši pielāgotas šīs krāsniņas var dot gan siltumu ierakumos, gan kalpot kā plītsvirsma, lai uzvārītu karstu tēju vai zupu. 

Ideja, ka karavīriem frontē noderētu šāda lauka plītiņa, radās Kārlim Cerbulim no Sējas. Krāsniņai ir dubultā siena, tiek sadedzinātas dūmgāzes un liesma ir tīra.

Krāsniņas "Brīvības liesma" idejas autors Cerbulis stāstīja: "Gaiss nāk no apakšas, lai labi sadegtu, un gaiss nāk sakarsis gar malām, un pienāk tur, kur veidojas dūmgāzes. To sauc par dubulto degšanu, tas ir tas princips."

Šādas tūrisma plītiņas maksā simt eiro un vairāk. Kārlis internetā noskatījās, kā tās izgatavot pašiem, un kopā ar apkaimes vīriem no nerūsējošā tērauda darina "Brīvības liesmas". Paralēli viņi mēģina saprast, kā tās ražot arī rūpnieciski.