Jaunā gada sākumā jāņem vērā jaunie noteikumi

Lai saimnieki nepalaistu garām jaunās prasības, jo vairāku tiesību aktu izmaiņas stāsies spēkā 2023. gada sākumā, Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē zm.gov.lv apkopotas nozīmīgākās.

Ar 2023. gada 1. janvāri sākas jaunais Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda plānošanas periods, kas sniegs finansiālā atbalsta iespējas Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstībai. Lai nodrošinātu valsts un Eiropas Savienības finansiālā atbalsta pieejamību Latvijā un tā drošu pārvaldību, Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā administrē un uzrauga Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondu un Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai 2023.–2027. gada plānošanas periodā” nosaka Eiropas Savienības fondu lauksaimniecībai un lauku attīstībai pārvaldības sistēmu, izraugoties iestādes un struktūras, kas ir atbildīgas par fondu finanšu līdzekļu pārvaldību un kontroli.

MK noteikumos Nr. 308 “Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi” ietverts jauns atjaunošanas termiņš un papildu prasības meža atjaunošanai, ja pēc 2023. gada 1. janvāra izsniegts ciršanas apliecinājums kailcirtei mežaudzē, kas sasniegusi galvenās cirtes caurmēru. Pēc kailcirtes mežaudzē, kas sasniegusi galvenās cirtes caurmēru, mežs jāatjauno trīs kalendāro gadu laikā pēc cirtes gada, iepriekš to vajadzēja izdarīt piecu gadu laikā.

MK “Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām un medību darbībām” (Nr. 82) paredz palielināt valsts nodevu likmes par mežsaimnieciskām un medību darbībām. Vislielākais palielinājums ir par apliecinājumu izsniegšanu koku ciršanai galvenajā cirtē, ja cirsmas platība ir lielāka par vienu hektāru, tad valsts nodeva būs 70 eiro.

MK noteikumos Nr. 796 “Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos” izmaiņas Preiļu novada Bieržgaļa ezerā – sākot ar 2023. gadu noteikts zivju tīklu limits 450 metri (iepriekš tas bija 970 metri), un Lielā Kolupa ezerā – 350 metri (iepriekš – 795 metri). Papildus noteikts, ka Tartaka upē nebūs pieejams zušu murda limits. Veikti arī redakcionāli precizējumi atbilstoši administratīvi teritoriālajām izmaiņām. Kastuļinas pagasta ezeri no Preiļu novada ir pārcelti uz Krāslavas novadu, bet Krāslavas novads papildināts ar daļu no Rušona ezera, kas vienlaikus atrodas arī Preiļu un Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā. Līdz ar to arī divu zušu murdu limits kanālā, kas savieno Geraņimovas Ilzas ezeru ar Rušona ezeru, ir pārlikts no Preiļu novada uz Krāslavas novadu.

“Noteikumi par traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem” (MK noteikumi Nr. 203) paredz, ka ar 2023. gada 1. janvāri stājās spēkā prasības par traktortehnikas un tās piekabes apgaismes ierīču un gaismas signālierīču izvietojumu, un prasībās par traktortehniku un tās piekabes aprīkošanu ar attiecīgām pazīšanas zīmēm: 1) lēngaitas transportlīdzeklis – uzstāda traktortehnikai un piekabēm, ja to maksimālais braukšanas ātrums nepārsniedz 30 km/h; 2) dzelteni gaismu atstarojošie taisnstūri ar sarkanu fluorescējošu apmali – uzstāda piekabēm (puspiekabēm), kuru garums, ieskaitot jūgierīci, pārsniedz 8 metrus, kā arī piekabēm (puspiekabēm), kuru pilna masa pārsniedz 10 tonnas.