Eiropas pēdas latgaliešos: Eiropeisks našķis – Dvietes saldējums ar dabisku garšu

Eiropas Savienība atbalsta pārtikas ražošanu no vietējām, bioloģiskām izejvielām

Elīnas Petrinčikas ģimene kopā ar vecākiem un brāļa ģimeni ražo saldējumu ar zīmolu “Dvietes īstais lauku saldējums” pašu uzņēmumā, kuram ir tāds pats nosaukums un kurš tapis par Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un pašu finansējumu. 
Elīna pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka ideja par mājas saldējuma ražošanu dzimusi pirms dažiem gadiem ar domu dažādot piena nozari (Elīnas vecāki piena govis lolo no pagājušā gadsimta 90. gadiem). Tapa projekts, un, saņemot jau pieminētā fonda atbalstu, vecāku mājas pagalmā varēja uzcelt Saldējuma namiņu un, ieguldot arī savu finansējumu, iegādāties saldējuma ražošanas aprīkojumu. Šobrīd ģimenes uzņēmums “Dvietes īstais lauku saldējums” piedāvā saldējumu no bioloģiskā piena (gotiņas ganās dabas lieguma “Dvietes paliene” pļavās) un ar vairāk nekā 30 garšām. 
“Saldējuma ražošanā ir iesaistījusies visa ģimene. Tētis ar brāli uzrauga mūsu mazās ražotnes iekārtas, mamma ar tēti slauc gotiņas, vēlāk mamma un es ražojam saldējumu. Tāpat mans vīrs un es gādājam, lai saldējumam būtu izskatīgs iepakojums, un nodrošinām saldējuma pārdošanu tirdziņos un gadatirgos. Prasmīgs palīgs ir arī brāļa dēls Rimants (4 gadi). Ja viņam garšo saldējums ar jaunu garšu, tad mēs ražojam tieši šo saldējumu. Mums ir prieks, ka Dvietes īsto lauku saldējumu pazīst visā Sēlijā un Latgalē, to sevišķi iecienījuši Dvietē, Preiļos, Krāslavā, Daugavpilī,” teica Elīna.
Tāpat Elīna uzsvēra, ka Dvietes saldējuma nebūtu, ja Eiropas Savienība nesniegtu savu atbalstu, jo tikko izveidotam uzņēmumam nav viegli atrast starta kapitālu savai idejai. Jāiestarpina, ka Elīnai jau ir tūrisma biznesa vadītājas diploms, un šobrīd viņa studē Rīgas Stradiņa universitātē, jo vēlas kļūt par uztura speciālisti.
Vaicāta, kura Dvietes īstā lauku saldējuma garša ir viseiropeiskākā, Elīna atgādināja, ka Eiropas Savienība atbalsta pārtikas ražošanu no vietējām, bioloģiskām izejvielām, tāpēc visas Dvietes īstā lauku saldējuma garšas varētu būt viseiropeiskākās. Tāpat Elīna atzina: “Bet tā kā Eiropas Savienībai rūp arī iedzīvotāju veselīgais dzīves veids, tad es piedāvātu smiltsērkšķu-cidoniju saldējumu, kas varētu būt eiropeisks našķis ar dabisku garšu. Turklāt tas ir ļoti veselīgs.” 
Raksts tapis Europe Direct Dienvidlatgale centra un “Vietējās Latgales Avīzes” sarunu ciklā “Eiropas pēdas latgaliešos” ar domu paplašināt Latgales iedzīvotāju zināšanas par Eiropas Savienību (ES) un iepazīstināt ar dažādu nozaru pārstāvjiem Latgalē. 

Dace Stapkeviča, dēls Atis un meita Elīna tirgo Dvietes īsto lauku saldējumu gadatirgos Sēlijā un Latgalē 


Egitas Terēzes Jonānes teksts, foto no Elīnas Petrinčikas arhīva