Akcijā “Eiropas medus brokastis” Latgales skolas šogad ir visaktīvākās

Pagājušajā nedēļā skolās sākās akcija “Eiropas medus brokastis”, tai pieteikušās 190 izglītības iestādes un iesaistījušies 73 biškopji, kuri klātienē viesosies pie bērniem un skolēniem un stāstīs par medus un bišu nozīmi ikdienā. Trešdaļa akcijas dalībnieku ir no Latgales. Kā atzina Latvijas Biškopības biedrības pārstāve Iveta Vilcāne, Latgale šogad ir visaktīvākā. Kampaņai pieteikušās 68 bērnudārzu un skolu grupas no Balvu novada, Daugavpils, Augšdaugavas novada, Krāslavas pilsētas un novada, Ludzas pilsētas un novada, Rēzeknes pilsētas un novada, Preiļu pilsētas un Līvānu novada. Par akcijas norisi skolās vēstīsim kādā no nākamajiem numuriem.

Akcija sākotnēji bija paredzēta no 15. līdz 24. novembrim, taču tā kā izglītības iestāžu atsaucība ir tik liela, tad medus brokastis notiks arī decembrī un 2023. gada janvārī, kamēr visās skolās un bērnudārzos būs paviesojušies biškopji.

Eiropas medus brokastis (European Honey Breakfast) ir sociāli izglītojoša kampaņa, ko 2007. gadā aizsāka Slovēnijas biškopji, lai izglītotu bērnudārzniekus un skolēnus par bitēm, medu, bišu nozīmi, dodot bērniem bez maksas degustēt medu un citus biškopības produktus. Nu jau šī akcija izvērsusies visā Eiropā – novembra trešo piektdienu pasludinot par Eiropas Medus brokastīm. 2013. gadā šai kampaņai pievienojās arī Latvijas Biškopības biedrība.

Ja 2019. gadā akcijā piedalījās 66 izglītības iestādes, kam sekoja divu gadu pārtraukums (kampaņas dalībnieki saņēma tikai dāvaniņas no Latvijas Biškopības biedrības), šogad skolu aktivitāte ir trīskāršojusies, un atkal biškopji klātienē viesosies izglītības iestādēs. Interneta vietnē medus.lv var ne tikai aplūkot papildus informāciju par akciju “Eiropas medus brokastis”, bet skolotāji tur atradīs arī informatīvas darba lapas, ko izmantot mācību stundās.

Kampaņas ietvaros Latvijas Biškopības biedrība rīko arī konkursu “Manas medus brokastis” divās vecuma grupās: 1.–4. un 5.–9. klašu skolēniem. Konkursā skolēniem atraktīvā veidā jāatklāj, kā viņi uzturā lieto medu, parādot arī savas brokastu receptes, kurās ir iekļauts medus. Piedalīties var gan individuāli skolēni, gan klašu grupas. Pieteikumi konkursam jāiesūta līdz 16. janvārim, konkursa noteikumi – tīmekļvietnē medus.lv. Uzvarētāji iegūs balvas no Latvijas Biškopības biedrības un draugiem.