Vai kovids mūs apdraud rudenī?

Daugavpils reģionālajā slimnīcā ārstējas 20–25 Covid-19 pacienti dienā

Vasarā ministri un eksperti bieži pauda bažas, ka rudenī piedzīvosim kārtējo Covid-19 uzliesmojumu. “Vietējā Latgales Avīze” jautāja Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājam Grigorijam Semjonovam, vai viņa kolēģi jūt kārtējās kovida epidēmijas tuvošanos.
“Kāpēc joprojām slimnīcās ir Covid-19 pacienti un kāpēc inficējas arī mediķi? Tāpēc ka viena daļa sabiedrības, tostarp arī mūsu pacienti, joprojām nav vakcinējusies. Tāpat ir cilvēki, kuri pat Uzņemšanas nodaļā melo, ka nav bijuši saskarsmē ar kovida slimnieku, un atzīstas tikai tad, kad laboratorija izsniedz Covid-19 pozitīvu rezultātu. Tā ir cilvēku bezatbildība,” uzsvēra G. Semjonovs.
Atnākot uz Uzņemšanas nodaļu, cilvēkam ir jāveic kovida tests, tikai pēc tam mediķi ievieto pacientu kovida nodaļā, ja ir atrasta šī infekcija, vai citā nodaļas tā saucamajā tranzīta jeb novērošanas palātā, ja kovida tests bija negatīvs. Tur viņš tiek izolēts, un mediķi viņu novēro visu inkubācijas periodu. 
Kā novērojis G. Semjonovs, kovida nodaļā, kur ir 260 gultas, nonāk lielākoties sirmgalvji, kuriem ir 60–90 un vairāk gadu un smagas hroniskas saslimšanas. Ja arī viena daļa ir vakcinējusies, tomēr kovids tos ir skāris vājās imunitātes dēļ, tāpat arī viņu ārstēšanās gaita notiek smagi. G. Semjonovs atzina, ka mediķiem strādāt ir vieglāk, tāpēc ka kovida pacienti mirst arvien retāk.
Viņš aicina cilvēkus būt atbildīgiem – vakcinēties, nestaigāt apkārt ar kovidam vai citai akūtai respiratorai saslimšanai līdzīgiem simptomiem, jo tikai tā varēs ierobežot kovida izplatīšanos. “Es pieļauju, ka tāda kovida izplatība, kāda bija šoziem vai pirms diviem gadiem, tāda vairs nebūs. To veicina lielais vakcinēto cilvēku skaits, turklāt šis kovida paveids nav tik smags, tāpēc to var izārstēt, uzturoties mājās. Ja runā par slimnīcu, tad mēs operatīvi slēdzam nodaļas apmeklētājiem, ja ar kovidu ir saslimis mediķis vai pacients. Mēs joprojām visu stingri kontrolējam,” teica G. Semjonovs un novēlēja visiem veselīgu rudeni.

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto