Ludza nosvinējusi savu jubileju

No 12.–13. augustam Ludza svinēja savu 845 gadu jubileju! Pilsētas ielās valdīja rosība, svētku aktivitātes notika dažādās Ludzas vietās. 

Svētkus atklāja akcijas “Adītāju dāvinājums Ludzai Dzimšanas dienā” prezentācijas pasākums. “Musturprieks” aktīvās dalībnieces jau marta mēnesī aicināja ikvienu interesentu iesaistīties akcijā, mudinot noadīt vai notamborēt 15x15 cm lielu kvadrātu par saullēkta tematiku. No šiem kvadrātiņiem tika salikts musturdeķis, kas turpmāk tiks izmantots novada pasākumu dekorēšanai. Tā ir ļoti sirsnīga un mīļa dāvana, to atzina daudzi.

Tam sekoja grāmatas “No sirds Ludzai” prezentācijas pasākums. Tā ir grāmata, kurā apkopotas krāšņākās dzejas rindas par Ludzu. Dzejas grāmatu var aplūkot Ludzas bibliotēkā. Savukārt Ludzas novadpētniecības muzejā bija skatāma izstāde, kas veltīta mūsu novadniekam Staņislavam Ladusānam, kura vārds ir pazīstams tālu aiz mūsu valsts robežām.

13. augustā pilsētas parkā norisinājās Latvijas labāko pavāru “Garšu cīņas” aktiera un dziedātāja Riharda Lepera vadībā. Tā bija ļoti aizraujoša mijiedarbība ar skatītājiem, kur augstas klases un starptautisku atziņu guvuši šefpavāri Ina Poļiščenko, Roberto Meloni, Sergejs Jēgers un Vanessa Rufino dalījās pieredzē, sacentās savā starpā un aicināja klātesošos pievienoties gardu maltīšu gatavošanas procesam. Tika gatavotas gardas mīdijas, garākā sviestmaize, saldējums un neparasts mākslas darbs no ēdiena. Ikvienam bija iespēja palīdzēt gatavot, pieteikties degustēt un sajusties kā īstam restorānu kritiķim. 

Svētku nedēļas nogale Ludzā bija īsts piedzīvojums arī mūzikas cienītājiem – Ludzā viesojās tādi mākslinieki, kā Pārmaiņu mūzikas kvartets un ērģelniece Guna Kise. “Skani skaļi” jauniešu dzīvās mūzikas koncertā uzstājās grupas: “Staiguļi”, “Fak’n’Turīs” un Margarita Kolosova, kā arī Ūga un draugi, grupa “Nakts Vīzija” un DJ Deila jeb Daiga Laizāne. Tāpat klātesošos iekustināja grupa “Eolika”. Uz vakara balli aicināja “Svinību Estrādes ansamblis”, bet šova noslēgumā ar krāšņiem tērpiem un gaismu šovu pārsteidza “Ziedu duets” – muzikālās mākslas naksnīgā performance.

Zemessardzes 32. kājnieku bataljona Militārās tehnikas parādes laikā ikviens varēja iepazīt zemessardzes darba specifiku. Tāpat ar interesantiem paraugdemonstrējumiem pārsteidza arī Valsts robežsardzes darbinieki. Bērnus īpaši sajūsmināja helikoptera un dažādu bagiju apskate. Savukārt gan parkā, gan pie Amatnieku centra notika “Retro auto izstāde”.

Musturdeķis – skaista un oriģināla rokdarbnieču dāvana pilsētai