Mīluļa CV: Ežu meitene Zuze

Kad Līvānu svētku atelpas brīdī atnācu uz tikšanos ar ežu meiteni Zuzi, tā gulēja grozā zem sedziņas. Četrus mēnešus veco Zuzi lolojošā Sanita Lazdāne jokojoties teic, ka Zuze, tāpat kā visi eži, neguļ tad, kad cilvēki guļ, jo eži ir nakts dzīvnieki. Tomēr atļaujos noņemt sedziņu, lai Zuzi nobildētu. Ežuks ar degunu sajuta, ka gaisa ir palicis vairāk nekā zem segas, tomēr pagrieza muguru mana fotoaparāta objektīvam. Tad Sanita ežu meiteni paņēma rokās, un šoreiz Zuze centās uzgriezt muguru jau daudz, daudz ašāk. Tāpēc pavisam īsajā fotosesijā izdevās vien dažas bildes.

Mājas ežus pirmā internetā ieraudzīja Sanita, izpētīja, kā eži uzvedas, kas tiem garšo utt. Lazdānu saime kopā būšanas brīdī nolēma, ka pirks ežu meiteni, jo dzīvoklī, kur jau ir daudz dzīvnieku, viņa jutīsies komfortabli. Tā Zuze pirms dažiem mēnešiem atbrauca no Madonas uz Līvāniem un piebiedrojās Lazdānu ģimenes trim suņiem, sfinksa kaķim un diviem kāmjiem. “Dzīvnieki ir mūsu ģimenes locekļi, visi ir neparasti un ar savu neparasto stāstu. Mums viņi ir ļoti svarīgi, jo, dienu dienā strādājot ar cilvēkiem, jāatgūst enerģija, spēks. Dzīvnieki ir dāsni, noņem stresu, slikto enerģiju, pieņem mūsu klusēšanu. Ja cilvēks otru var nodot, tad dzīvnieki tādi nav. Kad mēs atgriezāmies no atpūtas brauciena (bijām projām vairākas dienas), suņi ilgi neatkāpās no mums, laizīja visu seju, tā izrādīja savu uzticību un mīlestību,” priecīgi pauda Sanita.

Arī Zuze ir miera mika. Jāiestarpina, ka vārdu Zuze izdomāja Sanitas meita Sančita. Fotosesijas laikā ežu meitene ne vienu reizi nesaritinājās kamolītī, lai parādītu savas adatas, bet viņas deguntelis un acis izstaroja maigumu... Izrādās, Zuzei patīk, ja viņu tur rokās un kasa degunteli. Lai gan viņa pati dažreiz mēģina arī iekost.

Zuzei ļoti garšo speciālā sausā barība, kur ir tārpiņi, tāpat viņa labprāt našķojas ar mazo kaķēnu sauso barību (bez graudaugiem). Ežu meitenei ir jāgriež nagi, jādod tīrs ūdens un vienreiz nedēļā ir jāmazgājas, uzsvēra Sanita.

Ežu meitene ir ļoti sportiska, turpināja stāstījumu Sanita un smejoties atcerējās, kā, ielikta viena pati lielajā kāmju būrī, Zuze jau pirmajā naktī gandrīz visus mājiniekus sacēlusi kājās, jo čakli skrēja plastmasas skrējējritenī, un tobrīd māja skanēja. Zuze ir arī atraktīva, proti, viņai patīk rāpties pa metāla konstrukcijām (Sanita iestarpina, ka bija pierasts, ka to prot darīt tikai kāmji).

Sanita atzina: “Ja suns un kaķis pienāks un pieglaudīsies, tad Zuze dažreiz ar savu “firr” vai šņācienu parāda – nenāc klāt. Tādā brīdī tevī dzimst asociācijas ar dzīvi, ka ne jau viss ir balts un pūkains. Tagad Zuze gan biežāk ir draudzīga nekā šņācoša. Dzīvnieks, tāpat kā cilvēks, jūt, ka viņu mīl. Mēs mīlam mūsu Zuzi, mīlam mūsu trīs suņus, kaķi un divus kāmjus”.

​​​​​​​Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto