Šogad bijis mazāk meža ugunsgrēku nekā pērn

Šogad izdeguši 206 ha meža zemes

Šogad Valsts meža dienests ir reģistrējis 263 meža ugunsgrēkus, tajos izdeguši 206 ha meža zemes. Vairums meža ugunsgrēku izceļas cilvēku neuzmanīgas un bezatbildīgas rīcības dēļ, atsevišķos gadījumos gan ir konstatēta arī ļaunprātīga dedzināšana. Retos gadījumos meža ugunsgrēkus mēdz izraisīt zibens spērieni vai elektrolīniju īssavienojumi.

Kopš 2. maija Latvijā ir izsludināts ugunsnedrošais laikposms, līdz ar to ikvienam iedzīvotājam mežā un purvā ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, lai uguns nevar izplatīties ārpus šīs vietas. Tāpat ugunskurus nedrīkst atstāt bez uzraudzības un nedrīkst dedzināt atkritumus. Ogotājiem un sēņotājiem, kā arī dabas baudītājiem jāievēro, ka ar automašīnām drīkst braukt tikai pa meža un purva ceļiem, bet nedrīkst pa meža vai purva takām, jo no putekļiem, kas sakrājušies uz transportlīdzekļu sakarsušajiem kolektoriem, var izveidoties gruzdošas oglītes, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Šogad jau dzēsti 263 meža ugunsgrēki, tajos izdeguši 206 ha meža zemes, no tiem jaunaudzes degušas 67 ha platībā. Salīdzinot ar 2021. gadu, tas ir krietni mazāk, un izdedzis par teju 300 ha mazāk nekā pagājušajā gadā (pērn šajā pašā laika periodā dzēsti 422 meža ugunsgrēki, tajos izdega 502 ha meža zemes, no tiem jaunaudzes dega 111 ha platībā).

“Meža ugunsgrēku ziņā šis gads ir “mierīgāks” nekā iepriekšējais. Tam par iemeslu ir salīdzinoši regulārie nokrišņi, kas samazina meža ugunsbīstamību. Tomēr, neskatoties uz to, aicinu ikvienu, atrodoties mežā un purvā, ievērot ugunsdrošību, jo pat vismazākā dzirkstele var izraisīt lielu ugunsgrēku,” uzsver Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.