Piemiņas izstāde “Modests Līpenīts – Dricānu romantiķis”

5. augustā plkst. 16.00 Rēzeknes novada Dricānu draudzes mājā atklāta skolotāja, mākslinieka, sabiedriskā darbinieka un dzimtās vietas patriota Modesta Līpenīša (1934–2008) radošajam devumam, īpaši glezniecībai, veltītā izstāde, kas būs aplūkojama arī 6. augustā no plkst. 9.00 līdz 18.00 un 7. augustā no plkst. 10.00 līdz 18.00. Izstādi organizē sabiedriskā labuma organizācija “Maziča”. Informācijai: lana.kazlauskiene@gmail.com; 26407922.
Dricānu, Taunagas un Jaunstrūžānu skolu audzēkņiem vairākās paaudzēs Modests Līpenīts bija ķīmijas, bioloģijas un vizuālās mākslas skolotājs – zinoša, ar stāstnieka talantu apveltīta, prasīga un disciplīnu paģēroša personība. Trūkumā augušajam, abus vecākus agri zaudējušajam zēnam šūpulī ielikto talantu Rēzeknes Pedagoģiskajā skolā pamanīja un sāka attīstīt zīmēšanas skolotājs Jakovs Beketovs. 
Piemiņas izstādē būs aplūkojami daži desmiti no kopumā ap simts M. Līpenīša mākslas darbiem. To vidū romantiskā rokrakstā tapušās eļļas, akvareļu, temperas gleznas, pasteļkrītiņu darbi, zīmējumi un skices. M. Līpenīša romantiķa rokrakstu izstādē varēs “lasīt”  viņa uzņemtajās dabas un portretu fotogrāfijās, kā arī rūpīgi gatavotajos tekstos, kurus reiz lasījis kā bēru izvadītājs un uzrunu teicējs kapusvētkos. Ekspozīcijas dokumentālās liecības atgādinās par aizrautīgu mūža darbu ar skolēniem, režisora, aktiera un scenogrāfa gaitām vietējā amatierteātrī un citiem nozīmīgiem dzīves gājuma pieturpunktiem.


Modests Līpenīts ar skolēniem zīmēšanas nodarbībā