​​​​​​​Pēc svarīga dokumenta jāgaida rindā vairākus mēnešus?!

Cilvēki rindu pie pasu nodaļām ieņem vēl pirms to atvēršanas

Ir trešdienas, 27. jūlija, rīts, plkst. 8.45. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Preiļu nodaļā ir izveidojusies dažu cilvēku rinda, kuri atnākuši pirms astoņiem. Visi sēž pustumsā (rīta gaisma lietus mākoņu dēļ pa vienīgo logu gaitenī ienākusi blāvi). Ieslēdzu gaismu.

Lai gan nodaļa strādā no plkst. 8.00, kabinets ir tukšs. Kad ienāku kabinetā un jautāju, vai nodaļa jau strādā, tad no mazākas telpas iznāk vīrietis un saka, ka strādā. Kāpēc nav cilvēku – turpinu jautāt, bet vīrietis skaidro – pieņemšana notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta, lasiet paziņojumu uz durvīm. Pēc brīža vīrietis iznāk gaitenī un jau mutiski pasaka, ka vismaz nedēļu notiks pieņemšana pēc pieraksta, jo slimo darbinieki. Tomēr cilvēki palika gaidot, varbūt brīvā brīdī tomēr nodaļas darbinieki pieņems kādu arī no dzīvās rindas.

Lasītāju jautājumi

“Vietējā Latgales Avīze” Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām jautāja, kāpēc tūkstošiem cilvēku ir jāpavada stundas, jāgaida mēnešiem, lai saņemtu svarīgāko dokumentu eID karti, kuru ar likumu būs jālieto no nākamā gada 1. janvāra? Tāpat cilvēki vēlas pieteikt pasi bērnam, mainīt savu pasi, taču saskaras ar grūtībām. Tāpat vaicājām, ko dara pārvalde, lai mazinātu rindas savās nodaļās, piemēram, Preiļos, Rēzeknē, Daugavpilī, Ludzā, Balvos (cilvēki stāv rindās ilgu laiku pirms nodaļu atvēršanas, bet darba laikā cilvēks dzīvajā rindā Rēzeknes nodaļā pavadīja piecas stundas)? Turklāt kāpēc izsniedz numuriņus, ja nodaļu darbinieki nespēj pa dienu apkalpot visus klientus, kuriem ir šie numuriņi (darba laiks beidzas ātrāk nekā cilvēku izņemtie numuriņi)? Uzdevām arī citus jautājumus. Ko darāt, lai iedzīvotāji varētu pieteikt apmeklējumu telefoniski (cilvēki tāpēc sēž dzīvajā rindā, lai pieteiktu vizīti, tikmēr darbinieki saka – piesakieties e-pastā. Nodaļas darbinieki nevar atbildēt uz tālruņa zvaniem, tāpēc ka aizņemti ar klientiem, bet kāda sieviete skaidroja, ka viņai nav interneta un e-pasta. Kāda cita sieviete zvanījusi divas dienas – nodaļās neviens necēla vai līnija bija aizņemta, ko darīt tad)? Nodaļas Preiļos, Rēzeknē nav vispār sazvanāmas. Kā uzlabojat klientu apkalpošanas kvalitāti? Vai rosināsiet likumdevējiem pārcelt eID kartes ieviešanas datumu (2023. gada 1. janvāri), jo izskatās, ka visi iedzīvotāji, kuriem likums nosaka šo karti kā obligātu dokumentu, jūsu ierobežoto iespēju dēļ to nesaņems laikus?

 

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonu atbilde:

“Pakalpojumu saņemšana rindas kārtībā paredz, ka klientiem var būt jāuzgaida pakalpojumu saņemšana. Jūlija mēnesī jutām lielāku klientu pieplūdumu nekā jūnijā, tāpēc diemžēl klientiem nākas gaidīt ilgāk. Informējam, ka, apkalpojot klientus rindas kārtībā, iespēju robežās seniori un mazu bērnu vecāki tiek apkalpoti pirmie, kā arī nodaļās ir iespējams konsultēties par gaidīšanas ilgumu rindā.

 

Jau kopš maija ieviesti vairāki risinājumi klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošanai – ieviesta apkalpošana rindas kārtībā, pagarinātais darba laiks 14 teritoriālajās nodaļās trešdienās un ceturtdienās, tāpat arī apkalpošanas laiks vienai personai samazināts uz 10 minūtēm, kas, kā statistika rāda, līdz 2022. gada jūnijam pārvaldei ļāvis sniegt pakalpojumus jau 367 157 klientiem. Tas ir vairāk nekā pērn visa gada garumā, kad pakalpojums pēc iepriekšēja pieraksta tika sniegts 383 584 klientiem. No jūsu minētā nodaļu saraksta trešdienās un ceturtdienās līdz plkst. 18.00 darba laiks pagarināts Daugavpils nodaļā.

 

Pašlaik klientu apkalpošanas kapacitāti ietekmē darbinieku saslimšana ar Covid-19, līdz ar ko nereti iespējams apkalpot mazāku skaitu klientu. Piemēram, Preiļu nodaļā šobrīd kolēģu saslimšanas ar Covid-19 dēļ klientus apkalpo tikai viens nodaļas darbinieks.

 

Pārvaldes nodaļas apkalpo visus klientus, kuriem konkrētajā dienā ir izsniegti numuriņi pakalpojuma saņemšanai. Tie tiek izsniegti atbilstoši nodaļas iespējām apkalpot konkrēto klientu skaitu attiecīgajā dienā.

 

Dažkārt nodaļas nav iespējams sazvanīt tālruņu līniju pārslodzes dēļ, šādās situācijās iesakām apdomāt iespēju sazināties ar nodaļu nepieciešamības gadījumos ar e-pasta palīdzību, taču, piemēram, lai saņemtu personu apliecinošus dokumentus, lūgums ņemt vērā, ka nav nepieciešams veikt zvanu nodaļai – iepriekšēju pierakstu var veikt Pārvaldes mājaslapas tiešsaistes pieraksta sadaļā, bet, ja tas nav pieejams, tad katru dienu jūsu minētajās nodaļās pasi un eID karti var noformēt bez iepriekš veikta pieraksta, rindas kārtībā.

 

Informējam, ka eID kartes obligātumu nosaka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciētie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā un tos nav paredzēts ne atcelt, ne pārcelt. Tomēr Pārvalde īpaši uzsver: šobrīd paredzēts, ka administratīvais sods tiks piemērots tikai gadījumos, ja klienta rīcībā nebūs personu apliecinošs dokuments, t. i., ne pase, ne eID karte.

 

Informējam, ka nepilna pusotra mēneša laikā kopš personu apliecinošu dokumentu noformēšanas un izsniegšanas atsākšanas rindas kārtībā Pārvalde reģistrējusi 78 745 klientu pieteikumus pēc personu apliecinošiem dokumentiem. Tas ir par 18 000 pieteikumu vairāk nekā šī gada aprīlī, kad apkalpošana notika tikai pēc iepriekšēja pieraksta un tika reģistrēti 60 703 pieteikumi.”

 

Redakcijas piebilde. Žurnālisti centās pieteikt vizīti augstā un septembrī elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā, bet tas neizdevās. Izvēloties jebkuru no piedāvātajām Latgales nodaļām (Daugavpils, Rēzekne un Ludza – ne Preiļu, ne Balvu nodaļa nepiedāvā šādu pierakstu), datora ekrānā lasāms “Informējam, ka Jūsu izvēlētajā nodaļā šobrīd nav brīvu pieraksta vietu”.

Savukārt, sazinoties telefoniski, noskaidrojām, ka Balvu nodaļā ir dzīvā rinda, un viņi neveic pierakstu pa tālruni, un problēmu neesot. Tikmēr Preiļu nodaļas tālruņa numurs bija aizņemts, bet Daugavpils un Rēzeknes nodaļā neviens necēla klausuli.

Nav arī atbildes jautājumam, kā pieteikt vizīti var cilvēks, kuram nav e-pasta, ja jau ne telefoniski, ne pārvaldes mājaslapā pieteikt vizīti nav iespējams?!

Līdz ar to rodas retorisks jautājums, ko mēs atkal uzdosim pārvaldei – vai tiešām viņi uzlabo klientu apkalpošanas kvalitāti?

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts