Ar līvāniešu jaudu radīts “Epilogs”

Grupa “Jauda” ierakstījusi mini albumu ar zināmu dziesmu kaverversijām

Līvānieši Daniels Levickis (bungas), Dainis Paeglis (bass) un Gatis Pastars (ģitāra), apvienojušies grupā “Jauda”, šovasar savus fanus iepriecināja ar mini albumu “Epilogs”.

Gatis un Dainis pie kafijas Līvānu kafejnīcā “5. elements” “Vietējai Latgales Avīzei” atzina, ka albums ir tapis kovida pandēmijas laikā, kas liedza aktīvi koncertēt un ierakstīt pašu sarakstīto dziesmu trešo albumu. “Mēs nolēmām, ka tomēr nedrīkst nedarīt neko, tāpēc izvēlējāmies desmit dziesmas, kas patīk pašiem un kas tieši vai netieši ir ietekmējušas arī grupas “Jauda” muzikālos meklējumus, un iedziedājām šo dziesmu kaverversijas. Taču pirms albuma ieraksta mūsu pašu kritiku izturēja tikai ļoti spēcīgas piecas dziesmas no grupu “Jumprava”, “Līvi”, “Jauns Mēness” un “Aurora” repertuāra, mūsu pašu apaudzētas ar rokmūziku un elektronisko mūziku. Tas mūsu galvenais uzdevums ir šo dziesmu šodienas vēstījums. Piemēram, “Auroras” dziesma ir protesta dziesma pret vārda brīvības ierobežošanu, un mēs redzam, ka šodien pasaulē daudzviet ir aizliegts savus uzskatus paust brīvi. Mēs to laiku, kad bija cenzūra visos līmeņos, piedzīvojām, bet jaunieši par to lasa vēstures grāmatās,” teica Gatis.

Paverot priekškaru, kā tapa albums, Dainis atminējās, ka, spēlējot kāzās, ir brīvas trīs – četras stundas, un tās vīri piepilda ar sarunām, improvizācijām, pēc tam top jaunas dziesmas. Tādos brīvbrīžos tapa ideja par jauno albumu “Epilogs”.

Grupas “Jauda” dalībnieki pateicas par sadarbību albumā iedziedāto dziesmu autoriem, kuriem pirms tam lūdza atļauju kompozīcijas ietērpt savā muzikālajā ietērpā. Piemēram, Fēlikss Ķiģelis, sava tēva autordziesmu mantinieks, teica, lai puiši rada, un līvānieši radīja ar’. Visas dziesmas var noklausīties internetā YouTube kanālā un Spotify.

Šī vasara “Jaudai” ir arī festivālu, konkursu un koncertu cēliens, un jau jūlijā līvānieši muzicēja Narvā (Igaunija), Viļņā (Lietuva), tāpat līvāniešus uzstāties aicina arī Latvijas festivālu rīkotāji. Ārzemēs “Jaudu” atpazīst un aicina ciemos repertuāra dēļ, kas lielākoties ir angļu valodā, skaidroja Gatis. Dainis iestarpināja, ka visur publika viņus uzņem sirsnīgi, pēc koncerta vai festivāla pienāk klāt un aprunājas.

“Mini albums “Epilogs” ir radīts visām paaudzēm. Visas dziesmas ir tāds kā tilts uz jaunu albumu, tāpēc albumu noslēdz mūsu pašu skaņdarbs “Epilogs” kā sasaiste ar nākamo albumu, kas būs vēl citādāks,” uzsvēra Gatis un piebilda, ka albums “Epilogs” tapis ar “Jaudas” dalībnieku sirds jaudu.

Egitas Terēzes Jonānes teksts, grupas “Jauda” arhīva foto