​​​​​​​Plenērā “Valdis Bušs 2022” – pārstāvji no Dienvidkorejas un Turcijas

21. jūlijā Viļakas muzeja izstāžu zālē atklāta un līdz 16. oktobrim būs skatāma 6. starptautiskajā glezniecības plenērā “Valdis Bušs 2022” tapušo darbu izstāde, kurā var redzēt, kā Ziemeļlatgales dabu attēlojušas mākslinieces no Āzijas, Eiropas, latviete ar Ziemeļamerikas pieredzi un māksliniece no Rēzeknes.

Projekta vadītāja Vineta Zeltkalne informē, ka jau 11. jūlijā mākslinieki mēroja dažādus ceļus, lai nokļūtu plenēra norises vietā – Balvu novada Viļakā. 12. jūlijā mākslinieces Agra Ritiņa (Latvija), Emilie Kanervo (Somija), Jena Jang (Dienvidkoreja), Solveiga Gutaute (Lietuva), Madara Tropa (Latvija, dzīvo ASV) un Nimet Keser (Turcija) iepazinās ar Viļakas un Balvu pilsētu skaistākajām un ainaviskākajām vietām, izbrida arī purva taku Stompakos. Mākslinieces ļoti ir uzrunājusi daba, viņas noteikti vēlētos atgriezties uz Viļakas ezera salas, gleznot Viļakas ezeru un citas pilsētas ainavas. Dienvidkorejiete pirmo reizi dzīvē garšoja mellenes, kuras atradām mežā, atzina, ka tās garšojot tik labi. Mākslinieces ir saviļņotas, ka tik nelielās pilsētās ir tik daudz apskates objektu, tik sena ir Viļakas pilsētas vēsture un Viļakas saistība ar Poliju.

Plenēra kuratori Māris Čačka un Elita Teilāne nodrošināja māksliniekiem nepieciešamos audeklus un krāsas. Plašajās Viļakas Valsts ģimnāzijas telpās ikviena māksliniece atrada sev plenēra studijas vietu. Sirsnīgs paldies Viļakas Valsts ģimnāzijas direktorei Sarmītei Šaicānei un ģimnāzijas saimei par viesmīlīgo uzņemšanu skolā.

Plenēra īstenošanu ir atbalstījusi Latgales kultūras programma, piešķirot 4000 eiro. Līdzfinansējumu nodrošina Balvu novada pašvaldība. Sadarbības partneris Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs organizēja plenēra dalībnieku atlasi.

Publicitātes foto, autore Vineta Zeltkalne