Brauciens “Dārzu kaleidoskops” Ludzas pusē izvērtās prieka un iespaidu pilnā dienā

Dārzi un saimnieki bija tik atšķirīgi, bet visi ļoti sirsnīgi, darbīgi un viesmīlīgi

16. jūlijā Ludzas novada TIC speciālisti aicināja tematiskās dienas “Dārzu diena” braucienā pie skaisto dārzu saimniekiem Kārsavas pusē.

Brauciens “Dārzu kaleidoskops” izvērtās jauku iespaidu, emociju, atziņu un ideju pārpilnā dienā.

Viesojāmies Elvīras Rimicānes ģimenes dārzā Pušmucovā. Pati saimniece to sauc par vienmēr mainīgo iegribu dārzu: kad uznāk vēlēšanās kaut ko mainīt, tad ziemcietes ceļo no viena dārza stūra uz citu, un vietas te netrūkst – gandrīz viens hektārs zemes, kaut arī ciemata centrā. Dīķis, ķiršu aleja, saulrieta soliņš un saimnieces Elvīras betonētās akmeņu apmales un puķu podi – Elvīra var stāstīt ilgi un dikti par katru elementu.

Zemnieku saimniecības “Kramiņi” saimnieki Leontīna un Rolands Zelči šajā dienā devās uz bitenieku salidojumu, tāpēc dienziežu kolekciju aplūkojām viņu vedeklas Lindas pavadībā. Pati Linda ir uztaustījusi jaunu biznesa veidu, ar ko nodarbojas no pamatdarba brīvajā laikā: viņa audzē un piedāvā pircējiem desmitiem dažādu mētru šķirņu un citus garšaugus. Linda vēlas pārliecināties, kurš no garšaugiem pārziemo mūsu apstākļos.

Aivars Ratnieks, kurš uzņēma savās mājās Malnavas pagasta Kabulovā, uzreiz paziņoja, ka viņa galvenā rūpe ir ienākuma gūšana no krizantēmu un dāliju audzēšanas. Daiļdārzu šī vārda vistiešākajā nozīmē pie viņa neredzējām, taču rūpīgi izravētu, šķirnēs sagrupētu dāliju, krizantēmu, monardu un citu ziemciešu vagas gan. Un pasākuma dalībniekiem šis dārzs likās ne mazāk interesants.

Kārsavas kultūrvēstures centrā “Līču mājas” iepazinām augu drogu gatavošanas noslēpumus, ar kuriem dalījās Lilija Nagle. Ārstniecības augu dārzs un 36 veidu tējas ir saimnieces lepnums – augi veselībai un spēkam. 

Salnavas pagastā atrodas Kroiču ģimenes stādaudzētava “Pārkalne”. Tas ir jaunās ģimenes izlolots sapnis – pelnīt iztiku ar ziemciešu stādu audzēšanu. Arī viņu uzdevums ir vispirms pārbaudīt dažādu sugu ziemcietību Latgales apstākļos, lai pēc tam tās varētu piedāvāt pircējiem.

Un visbeidzot – “medusmaize”. Tas ir dzejnieces Intas Naglas plašais, skaistais iedvesmas dārzs Mežvidu pagasta Otrajos Liuzeniekos. Tas ir dārzs ar ļoti plašu peoniju, liliju, dienziežu un ūdensrožu kolekciju. Inta ir bezgala radošs cilvēks – ne tikai apglezno zīdu un raksta dzeju, bet arī rūpējas par plašo augu kolekciju, piemeklējot atbilstošus augus ikvienam dārza nostūrim, ņemot vērā to prasības pēc gaismas.  

Dārzi un saimnieki bija tik atšķirīgi, bet visi ļoti sirsnīgi, darbīgi un viesmīlīgi. Braucējus vienoja atziņa – tepat blakus ir tik daudz vēl nezināma, neiepazīta, bet tik interesanta un vērtīga! Liels paldies dārzu saimniekiem, kas uzņēma dārzu mīļotāju grupu, domei par transporta atbalstu un, protams, visiem dalībniekiem. Īpašs paldies tālākajiem braucējiem – no Preiļiem, Varakļāniem, Rēzeknes par atsaucību.

Rudens pusē aicināsim uz Atvērto durvju dienu dārzos, lai iepazīstinātu ar gladiolu, dāliju, krizantēmu un hortenziju ziedēšanu un dalītos ar stādiem. Sekojiet informācijai Ludzas TIC FB profilā vai www.visitludza.lv mājaslapas aktualitātēm.

Joprojām aicinām pieteikties dārzmīļus, kuri gatavi savās kolekcijās, atziņās un izveidotajā skaistuma pasaulē dalīties ar citiem!

Lūk dažas atsauksmes no saimniekiem un braucējiem:

“Esmu stāvā sajūsmā par braucienu – tik daudz skaistuma! Liels paldies saimniekiem un organizatoriem. Apbrīnoju saimniekus, viņu uzņēmību, darbaprieku, drosmi, spēju izdarīt daudz, sākot vien ar mazumiņu! Galvenais ir pārdomāta rīcība, oriģinālas idejas un ticība savam sapnim. Visu cieņu saimniekiem. Satikām laimīgus cilvēkus, kuri, darot savu sirds un mīlestības darbu, gūst prieku paši un dara laimīgus ciemiņus. Atgriežamies mājās pilni iedvesmas, jaunām idejām un milzums prieka.”

“Jā, darbs bija liels, bet satikšanās ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem bagātināja, ieguvām jaunus draugus un domubiedru kontaktus. Jauni draugi un jaunas idejas iedvesmo arī pašus. Jāturpina kopt dārzu un jāturpina jaunas radošas tikšanās. Ir liels gandarījums un prieks.”
“Paldies! Paldies par tavu sirsnību un maigo vadīšanu! Brauciens bija izcils! Esmu guvusi vairākus praktiskus padomus. Bet galvenais ieguvums – pārliecība, ka sākt var un vajag ar to, kas ir šobrīd pieejams. Prast skaitīt. Būt laimīgiem, darot to, kas no sirds patīk pašiem. Dalīties šajā sajūtā un vairot laimi citos. Paldies visiem dārzu saimniekiem par iedvesmu! Lai plaukst un zeļ!”

Brauciena dalībnieki zemnieku saimniecībā “Kramiņi”

Ināras Miezītes foto

Intas Naglas liliju kolekcija pārsteidza ne vienu vien ciemiņu

Dzintras Batņas foto