Malta nosvinējusi sava nosaukuma 85. gadadienu

“Svētki BŪS” – vēstīja afiša, aicinot 2. jūlijā kopā sanākt maltiešiem, atbraukt ciemiņiem un piestāt garāmbraucējiem, lai nosvinētu Maltas nosaukuma 85. gadadienu, kuras atskaites punkts ir gan 2. jūlijs (kad parakstīts rīkojums par Borovajas pārdēvēšanu par Maltu), gan 7. jūlijs (kad rīkojums publicēts “Valdības Vēstnesī”). Mūsdienu Malta prot svinēt – to apliecina gan aizvadītie svētki, gan ieceres, kas vēl tiks īstenotas šogad!

Svētki sākās ar Svēto Misi Rozentovas Romas katoļu baznīcā, kurā priesteris Rinalds Broks uzsvēra piecus galvenos virzienus, kas veidos labāku, skaistāku Maltas pagasta un ciemata dzīvi: “Pirmkārt, ikvienam ir pienākums rūpēties par savas personības attīstīšanu. Otrkārt, pienākums rūpēties par savu ģimeni. Treškārt, rūpes par tautas vēstures mantojumu. Ceturtkārt, rūpes par kristīgās ticības mantojumu. Piektkārt, līdzatbildība un darbošanās sabiedrības labā. Pateiksimies Dievam par vietu, kur mēs dzīvojam, un lūgsim par mūsu ciemata, pagasta nākotni.”

Svelmīgāko dienas laiku maltieši pavadīja savu māju paēnā, lai vēlā pēcpusdienā atkal sanāktu kopā pie Maltas kultūras nama, kur notika visdažādākās aktivitātes. Laukumā pie tā jau no astoņiem rīta bija liela rosība, lai sagatavotu vietu un rotājumus svētkiem. Pašmāju pašdarbnieku koncertā, ko vadīja Skaidrīte Babre un Jānis Šaudiņš, visi uzgavilēja iestādēm, ģimenēm, uzņēmējiem. Ļoti mīļi skanēja iedzīvotāju novēlējumi Maltai, ko piedāvāja Maltas bibliotēka un Maltas vidusskola.

Ciemiņi – labās fejas – bērnus ievilināja “Burbuļu” valstībā. Savukārt Maltas BJC ar daudzām radošām un izzinošām aktivitātēm iekārtojās priežu paēnā aiz kultūras nama, piedāvājot: novēlējumu rakstīšanu uz lielās svētku “tortes”, balonu apgleznošanu un hennas zīmējumus, šokolādes strūklakas un slaveno “perniku” baudīšanu, lielās dārza spēles, piepūšamās atrakcijas, krāsošanas stūrīti un “Maltas saulītes” veidošanas no papīra, kā arī “jautājumu ratu”, kuru griežot, varēja uzzināt jaunus faktus par Maltu. Diena beidzās zaļumballē kopā ar vietējiem mūziķiem Valdi un Normundu. Divi spilgti akcenti – Everitas Štekeles dziedājums un mazā bundzinieka ..... Koroļonoka uzstāšanās, kas klausītājos raisīja sajūsmu par maltiešu jaunās paaudzes talantiem.

Maltas KN vadītāja Elīna Prusaka: “Dalība svinībās – katra maltieša cieņas apliecinājums savam ciematam, atnākot un atrodot sev interesantāko aktivitāti. Atvainojamies tiem, kas vēlējās, bet nevarēja baudīt Indras Burkovskas sniegumu koncertprogrammā “Īsa pamācība mīlēšanā”, kā bija plānots, diemžēl dzīve un kovids joprojām ievieš savas korekcijas. Bet vakarā varēja baudīt uguns šovu. Mēs – daži simti, lielā aplī, daudzās rindās, plecu pie pleca, prožektoru gaismā, Maltas upes krastā – ļāvāmies uguns burvībai. Bija jūtams, ka ciemats ir mīlēts, bija tā kopības sajūta, vienojošākās emocijas pēdējo gadu laikā. Paldies visiem, kuri palīdzēja šo svētku organizēšanā. Paldies visiem, kas atnāca un baudīja mūsu darba augļus!”

Maltas iestādes svētkus svinēt grasās visu šo gadu, un par to liecina daudzi pasākumi (vairāk lasiet www.malta.lv), taču nupat izskanējušo svētku sajūtas paildzinās 23. jūlijā muzejā plānotie grāmatas par novadnieku Juri Gaigalu atvēršanas svētki. Tā ka Maltā svētki BIJA un BŪS. Nākamais pieturas punkts – Rēzeknes novada dienas svinības.

(Kolāžā – Maltas vidusskolas skolēnu zīmējumi un bibliotēkas vēlējumu akcijas foto.)

Maltas Bērnu un jauniešu centra draudzīgi radošā komanda – skolotāji un brīvprātīgie palīgi – savas meistardarbnīcas vadīja skaisto priežu paēnā

Maltiešus un svētku viesus uzrunā Maltas apvienības pārvaldes vadītājs Edgars Blinovs un Nautrēnu apvienības pārvaldes vadītāja Līvija Plavinska

Īpašā svētku torte – ar vēlējumiem Maltai

Svētki sākās ar dievkalpojumu Rozentovas Romas katoļu baznīcā

Uzstājas Maltas KN senioru ansamblis «Liepas»

Muzikālajā Koroļonoku ģimenē šoreiz vislielākās ovācijas izpelnījās mazais bundzinieks Jānītis

Aktieris Mārtiņš Brūveris un Ēriks Zeps ar savu grupu «Brāļi Astrāļi» piedāvāja koncertprogrammu «Īsa pamācība mīlēšanā»