Biškopji, piedalieties konkursos!

Sākusies pieteikšanās diviem biškopju konkursiem: “Latvijas garšīgākais medus 2022” un “Veiksmīgākā biškopības produktu etiķete 2022”.

Konkurss “Latvijas garšīgākais medus 2022” norisināsies attālināti. Ekspertu komisija 13. jūlijā Latvijas Biškopības biedrības (LBB) birojā (Rīgas iela 22, Jelgavā) izvērtēs medu trīs nominācijās: “Gaišais medus”, “Tumšais medus” un “Monoflorais medus”. Savukārt klātienē Vasaras biškopju saietā 16. jūlijā atpūtas kompleksā “Silmalas” (Siveriņa, Rušonas pag., Preiļu novadā) noskaidros “Biškopju iecienītāko medu 2022”.

Līdz 11. jūlijam medus jāiesniedz LBB birojā, norādot nomināciju, uz kuru pretendē iesniegtais produkts. Jāiesniedz 1 litrs medus, fasēts 2x0,5 litru tarā, produkts nedrīkst būt sakristalizējies un ciets, tam jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr. 251 “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības medum”, konkursam var iesniegt atbilstoši sagatavotu 2021./2022. gada ražas medu. Ekspertu komisija analizēs paraugus atbilstoši sensorās medus novērtēšanas prasībām, izvērtējot krāsu, konsistenci, smaržu, garšu, monoflorajam medum arī sensoro rādītāju atbilstību tā nosaukumam. Ja medus paraugus sūtīsiet ar pakomātu Omniva vai DPD starpniecību, tad jāsūta uz vienu no šiem pakomātiem, norādot tālruņa numuru 20020117: Omniva Jelgavas TC Valdeka pakomāts, 9131 vai DPD Paku Skapis TC Valdeka, Rīgas iela 11a, 3002.

Savukārt nominācijai “Biškopju iecienītākais medus” produktu var iesniegt 16. jūlijā Biškopju vasaras saietā atpūtas kompleksā “Silmalas”. Šajā nominācijā uzvarētāju noteiks saieta apmeklētāji, izvēloties un balsojot par savu favorītu.

Uzvarētāji saņems diplomus un Biškopības biedrības balvas. Nominētajam medum un sākotnējai vērtēšanai atlasītajam medum tiek veiktas bezmaksas fizikāli ķīmiskās un ziedputekšņu sastāva analīzes, kuru rezultātus īpašnieki saņem 4–6 nedēļu laikā pēc saieta, ziedputekšņu analīžu rezultātus – līdz 8 nedēļu laikā.

Konkurss “Veiksmīgākā biškopības produktu etiķete 2022” arī notiek attālināti.

Līdz 11. jūlijam dalībniekiem jāiesniedz savu biškopības produktu fotogrāfijas ar skaidri redzamu etiķetes/-šu dizainu un marķējumu: neto masu, derīguma termiņu, partijas numuru, reģistrēta ražotāja, iepakotāja vai pārdevēja nosaukumu un adresi, izcelsmes valsti. Etiķete vērtēšanai jānosūta elektroniski uz e-pasta adresi arta@strops.lv.

Iesniedzot paraugu, jānorāda ziņas par īpašnieku, precīza dzīvesvietas adrese un tālruņa numurs, vēlama arī (ja ir) mājaslapas adrese, Facebook un/vai Instagram profilu adreses; Etiķetei jābūt uzlīmētai uz biškopības produkta iepakojuma tādā veidā, kā tas tiek sagatavots realizācijai. Taras lielumam un produktu veidam nav nozīmes, jo tiek vērtēts tikai etiķetes vizuālais noformējums un marķējums, kas atbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr. 115 un 251. Apbalvošana notiks Biškopju vasaras saietā. Konkursa pirmo trīs vietu ieguvēji un skatītāju simpātija saņems diplomus un dāvanas no Latvijas Biškopības biedrības.

Sīkāka informācija par piedalīšanos un konkursu nolikumi atrodami Biškopības biedrības mājaslapā strops.lv.