Notiks ikgadējā “Lauku diena” Viļānos

Lauku uzņēmēji un zemnieki savu saimniecību attīstībai idejas arī šogad varēs rast tradicionālajā “Lauku dienā” Viļānos, kas notiks 14. jūlijā. Pasākuma ietvaros varēs uzzināt gan par jaunākajām aktualitātēm laukaugu audzēšanā, gan iegūt informāciju par novitātēm augu aizsardzības līdzekļu un mēslojuma jomā, gan arī apskatīt tehnikas demonstrējumus un iegādāties sadzīvei un ikdienai noderīgas lietas amatnieku tirdziņā.

Lauku diena norisināsies Latgales lauksaimniecības zinātnes centra demonstrējuma laukos pie autoceļa A12 (Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova)), ceļa posmā aptuveni 3 km no Viļāniem virzienā uz Rēzekni.

“Lauku dienā” varēs ieskatīties dažādu kultūru audzēšanā un selekcijā. Apmeklētājus iepazīstinās ar graudaugu, pākšaugu, ziemas rapša, kaņepju, šķiedras linu kolekciju un selekciju, kartupeļu šķirnēm. Varēs apskatīt bioloģiskās lauksaimniecības izmēģinājumus un izstaigāt augu izmēģinājuma lauciņus, iepazīties ar tiem vēl to augšanas procesā.

Zemniekiem šī ir iespēja mācīties, novērtēt šķirņu piemērotību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tikties ar kolēģiem un sadarbības partneriem. Ne vien zemkopības profesionāļi un entuziasti, bet ikviens interesents atradīs iedvesmu, idejas un visu nepieciešamo savai darbībai. Būs jaunākās lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumi un laukaugu izmēģinājumu lauciņu apskate, tirdziņš un izklaides bērniem.

Dr.agr. Veneranda Stramkale par “Lauku dienu” Viļānos stāsta: “Pasākums “Lauku diena” tiek organizēts kopš 2000. gada. Katru gadu pasākuma programma tiek pilnveidota, jo mainās arī projektu klāsts. Neatsveramu atbalstu Lauku dienas organizēšanā sniedz Rēzeknes novads un tā darbinieki. Lauku diena ir plaši apmeklēts pasākums, jo piesaista apmeklētājus ar jaunākās tehnikas demonstrējumiem. Piedalās arī mājražotāji, kuri piedāvā iegādāties savu ražoto produkciju. Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta jaunām šķirnēm – kaņepju šķirnei “Pūriņi” un linu šķirnei, kas nosaukta Viļānu vārdā. Šo šķirņu audzēšanu veic ZS “Kotiņi”, kas savu saražoto produkciju demonstrēs Lauku dienā.”

“Lauku diena” Viļānos notiek jau vairāk nekā 20 gadus un ik gadu pulcē vairākus desmitus lauksaimniecības uzņēmumu, pētniecības un zinātnes centrus un izglītības iestādes no dažādiem Latvijas reģioniem. Izmēģinājuma lauciņos aug vismaz 200 dažādas šķirnes un 120 līnijas. Katru sezonu tiek audzētas arī jaunas šķirnes. Ar 16 sadarbības partneriem ierīkoti 28 lauka izmēģinājumi ar 223 audzēšanas tehnoloģijas variantiem. Šogad ierīkotos izmēģinājumus komentēs firmu vadītāji un firmu Eiropas nozīmes speciālisti.

Mājražotāji var pieteikties dalībai pasākumā pie Ērikas Jermanovas (tālr. 24864734, e-pasta adrese tirgus@vilani.lv), sūtot pieteikumu brīvā formā, un norādot rekvizītus un preci. Pasākumu organizē Agroresursu un ekonomikas institūts un Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs, atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība.