Vasarāju ražu pagaidām prognozē labu

Vēl pirms Jāņu karstuma apsekojot vasarāju laukus visā valstī, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti atzina, pat neraugoties uz iespaidīgajām lietavām, vasarāju raža solās būt laba. Tomēr situācija var mainīties.

LLKC Preiļu biroja augkopības speciāliste Inese Magdalenoka norāda, ka vasarājiem pagaidām pietiek mitruma, tostarp aizvien ir reģioni, kuros zeme vēl pārmitra. “Par vasaras kviešiem un miežiem ir zināmas bažas, jo pēc ilgajām lietavām, kad virkne sējumu izslīka, lielākā daļa saimnieku tīrumiem neiedeva slāpekļa mēslojumu, un tie neizskatās pārāk labi. Tur, kur mēslojumu iedeva, lauki ir labi,” atzina I. Magdalenoka.

Savukārt LLKC Augkopības nodaļas speciāliste Ilze Skudra atzīmē, ka atšķirīga situācija ir Kurzemē un Vidzemē. Viņa norāda: “Līdz Jāņiem Kurzemē kopumā, izņemot Talsu un Dundagas pusi, mitruma pietika un augi izskatījās labi. Tomēr pašlaik jau manāms, ka vasarājiem lielā karstuma dēļ drīz sāks trūkt mitruma,” piebilstot, ka Vidzemē, Madonas un Gulbenes pusē, kur vietām nolija pat 98 milimetri ūdens, vasarāju saknēm trūkst skābekļa un tie sākuši dzeltēt.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis pauž, ka pagaidām mitruma vasarājiem pietiek, taču karstuma ietekmi vēl nevar novērtēt: “Ja nebūs ekstrēmu laika apstākļu, vasarāju ražas prognozes ir labas. Pateicoties vēsajam pavasarim, augi spējuši labi attīstīties. Lai gan dažādi kaitēkļi uz laukiem ir vērojami, pagaidām vasarājos novērots salīdzinoši maz slimību.”

Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra prognozēm, šogad nedaudz vairāk kā pērn varētu būt vasaras kviešu – Latgalē vasaras kviešu raža šogad prognozēta 4,3 tonnas no hektāra, kamēr pērn raža bija četras tonnas no hektāra, savukārt Zemgalē vasaras kviešu raža šogad prognozēta 4,8 tonnas no hektāra, kamēr pērn raža bija 4,6 tonnas no hektāra. Arī vasaras rapša raža šobrīd tiek prognozēta lielāka nekā pērn – Kurzemē vasaras rapša raža plānota divas tonnas no hektāra, kamēr pērn raža bija 1,5 tonnas no hektāra, bet Zemgalē – 1,8 tonnas no hektāra, kamēr pērn ražība bija 1,3 tonnas no hektāra. Vienlaikus griķu, kas gan ir iesēti salīdzinoši nesen, ražība šogad prognozēta ap vienu tonnu no hektāra, bet kartupeļu – nedaudz vairāk kā 24 tonnas no hektāra.