Ģimnāzistei Laurai Lutokai rūp tīra Baltijas jūra

Izcīnīta pirmā vieta un mācību brauciens uz Londonu

Ja jūs jūtaties dabas draugs, kā jūs apliecinātu šo draudzību? Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkne Laura Lutoka kopā ar vēl četrām jaunietēm – Annu Hrističu no Salaspils 1. vidusskolas, Karīnu Krauzi no Mārupes Valsts ģimnāzijas, Amandu Rudzīti no Pļaviņu vidusskolas un Esteri Martu Balodi no pamatskolas “Rīdze” īstenoja projektu “Baltijas jūra bez plastmasas”. Meitenes ar dažādām aktivitātēm ne tikai aicināja mainīt savu attieksmi pret dabas vērtību Baltijas jūru un tās pludmalēm, bet arī programmas “Nākotnes varones” (Future Heroes – angļu val.) konkursā saņēma galveno balvu – mācību braucienu uz Londonu. Tas notiks augustā.

Laura “Vietējai Latgales Avīzei” pauda prieku, ka viņām visām izdevās izveidot lekciju “Plastmasas piesārņojuma samazināšana” un ierakstīt vairākus podkāstus jeb audiosarunas ar Baltijas valstu vides un klimatu ekspertiem angļu valodā Facebook kontā “Baltic without plastic” (Baltijas jūra bez plastmasas – angļu val.). Tas savukārt uzrunāja sabiedrību par viņuprāt svarīgo. Proti, cilvēkam der aizdomāties, kādu postu plastmasa nodara Baltijas jūras ekosistēmai, kā pludmales darīt brīvas no pudelēm un citiem atkritumiem, kāpēc pusaudžiem un jauniešiem jāiesaistās vides sakopšanas talkās utt. Tāpat meitenes piedalījās Vispasaules talkas forumā, kur par tīru Baltijas jūru iestājās Francijas, Indonēzijas un citu valstu jaunieši. Notika arī sevis pilnveidošanas un prasmju kopšanas darbnīcas.

Laura uzsvēra: “Mūsu komandu veido meitenes no dažādām skolām no Rīgas un vairākiem novadiem, un mūs apvieno vēlēšanās aizsargāt dabu. Mēs ar šo projektu paužam vērojumu, ka plastmasa pilnīgi nepazudīs no mūsu dzīves, taču mēs ikdienā varam lietot sev un videi draudzīgāku iepakojumu no auduma, kartona, stikla, šķirot to, nevis mest jūrā vai atstāt pludmalē. Es pati šķiroju papīru, baterijas un atdodu tos otrreizējai pārstrādei, un nelietoju plastmasas maisiņus. Mums nav planētas B, kur dzīvot, tāpēc ir svarīgi rūpēties par šo mūsu zemi, ūdeņiem, mežiem, nepiesārņot vietu un vidi, kurā dzīvojam.”

Savukārt projekta organizatori, kurus atbalsta British Council pārstāvniecības Latvijā saime, uzsver prese relīzē, ka viņi vēlas izglītot jaunietes par nākotnes līderēm un pārmaiņu radītājām, stiprināt viņu pašapziņu, empātiju un attīstīt sadarbības, vadības, finanšu, uzņēmējdarbības, digitālās, mediju un citas prasmes. 

Laura Lutoka (no kreisās), Anna Hrističa, Estere Marta Balode un Amanda Rudzīte (aiz kadra Karīna Krauze)