Salas pamatskolā notika pēdējās devītās klases izlaidums 

Skolu absolvēja trīs jaunieši

18. jūnijā Salas pamatskolas un Saunas pagasta (Preiļu novads) cilvēku atmiņās ierakstījās gan ar prieka, gan skumju tinti. Tas bija izlaidums skolas absolventiem Reinim Pastaram, Renāram Somam un Jānim Stolipinam, bet skolotāju saimei tas bija pēdējais devītās klases izlaidums šajā skolā. Jau 1. septembrī skolas ēku rotās uzraksts "Salas sākumskola".

Tamdēļ gan skolas direktores Anitas Vjakses, gan skolotāju, vecāku acīs bieži saskrēja asaras, sāpīgi apzinoties, ka jau šoruden tā būs cita skola, kur mācīsies 1.–6. klases skolēni, lai gan Saunas pagasta ļaudis var lepoties ar Salas pamatskolas 100 gados sakrātu pieredzi un mantojumu (šī jubileja bija 2019. gadā). Tovakar bija jādomā par to, ka, kamēr vietvaru un ministriju darbinieki skaitīs naudu, kas, piešķirta izglītībai, tikmēr mazās lauku skolas reformēs bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Agris Pastars bija atnācis ar māsām un tēti Aivaru un mammu Līgu, lai sveiktu brāli Reini Pastaru ar Salas pamatskolas absolvēšanu. Agris atzina “Vietējai Latgales Avīzei”: “Manuprāt, ir muļķīgi bērnu salīdzināt ar naudas maisu. Bērnam ir jāmācās skolā, kas atrodas pēc iespējas tuvāk viņa dzīvesvietai. Taču manas māsas vairs nevarēs pabeigt pamatskolu šeit pat dzimtajā pagastā, viņām būs jābrauc tālāk no mājām. Salas pamatskola man iemācīja nebaidīties, te katram ir iespēja darīt to, kas viņam padodas vislabāk. Iespējams, es lielā skolā būtu pazudis. Pateicoties Salas pamatskolas skolotājiem, es iemācījos ne tikai mācīties, bet arī kāpt uz lielās skatuves un šodien vadīt Saunas tautas namu,” teica Agris. Arī mamma pauda nožēlu par Salas pamatskolas reformēšanu, uzsvēra, ka tā ir ļoti laba skola, viņas meita, šīs skolas skolniece Annija, tāpat ka brālis Reinis, nu jau absolvents, uzvar konkursos un olimpiādēs, piedalās pasākumos. “Man kā mammai ir mierīga sirds, ka bērns mācās skolā, kas ir tepat pie mājām. Ja ir mēģinājums, varam saposties dažās minūtēs un skrienam uz skolu,” teica mamma. Tikmēr tētis pauda prieku, ka Salas pamatskolā iegūtās zināšanas ļāva vēlāk iegūt labu profesionālo izglītību un ka tie paši skolotāji jau lolo ar zināšanām viņa bērnus. Pastaru saime Reinim novēlēja vārdus, kas rotāja dāvanu – sapņo atbildīgi, jo sapņi piepildās.

Izlaidumu caurvija arī prieks, kuru pauda skolēni un skolotāji, sevišķi 9. klases audzinātājs Jānis Ondzuls un vecāki, stāstot – vārdos, fotokolāžās un dziesmās –, kā sirds ir saaugusi ar katru bērnu un katru skolas notikumu. Tāpēc nav tādas varas, kas var to visu atņemt. Paliek darbi, atmiņas, un absolventi, skolotāju un vecāku gara maizes stiprināti, nes un nesīs Salas pamatskolas, Saunas pagasta, Latgales vārdu plašajā pasaulē.

Noslēgumā iederas Jāņa Ondzula novēlējums absolventiem: “Lai jūsu ceļasomā ir trīs vērtības – vecāku mīlestība, Dieva svētība un īsts un patiess draugs!”

Absolventi Jānis Stolipins, Reinis Pastars, Renārs Soms un klases audzinātājs Jānis Ondzuls

Anita Vjakse pateicas visiem Salas pamatskolas atbalstītajiem ikdienā un svētkos

Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietniece Anita Brakovska (no labās) pateicās skolotājai Irēnai Pastarei, kura savos pedagoģiskā stāža 50 gados radījusi simtiem skolēnu veiksmes stāstu 

Agris Pastars ar jaunāko māsiņu atnāca apsveikt brāli Reini

 

​​​​​​​Egitas Terēzes Jonānes foto