Karjers nav peldvieta

Līdz ar vasaras iestāšanos, līdz šim retās siltās dienas daudzi izmantoja peldēšanās sezonas atklāšanai. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir novērojuši, ka daudzas derīgo izrakteņu ieguves vietas jeb karjerus izmanto peldēšanai un atpūtai, nepievēršot uzmanību aizliegumiem. Karjerā peldēties nedrīkst, tas ir īpaši bīstami, karjeros ir kategoriski aizliegta peldēšana!

“Derīgo izrakteņu ieguves vietas ūdens priekiem ir īpaši bīstamas, un tajās ir stingri aizliegts peldēties. Ūdenstilpnes karjera teritorijās tiek veidotas derīgo izrakteņu ieguves procesā, kā rezultātā tās veidojas neregulāras formas un izmēra, ar mainīgu dziļumu un ar īpaši stāviem, teju vertikāliem krastiem, kas var iegrūt,” skaidro “LVM Zemes dzīles” ražošanas vadītājs Kārlis Volfs.

Visas aktīvās derīgo izrakteņu ieguves vietas ir aprīkotas ar slēdzamiem vārtiem, lai ierobežotu iekļūšanu teritorijā. Ja vārti ir atstāti vaļā, konkrētajā atradnē notiek derīgo izrakteņu ieguve. Tāpat šādās vietās ir uzstādītas informatīvās zīmes, kurās norādīts atradnes nosaukums, kontaktinformācija, kā arī dažādi brīdinājumi par drošības pasākumiem un informācija par ierobežojumiem. Ražošanas vadītājs Kārlis Volfs norāda, ka noteikumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu drošību, tāpēc tie jāievēro.

Visdrošāk peldēties ir oficiālajās peldvietās. To saraksts ir publicēts Veselības inspekcijas mājaslapas vi.gov.lv sadaļā “Par mums/ Darbības jomas/ Vides veselība”, un tajās vides veselības speciālisti regulāri mēra peldvietu ūdens kvalitāti.

Šīsnedēļas sākumā spēcīgo nokrišņu dēļ ūdens līmenis daudzviet ir paaugstinājies, vairāku upju palienes un zemākās vietas ir applūdušas. Tāpēc svarīgi ievērot drošību pie ūdens un nepārvērtēt savus spēkus, kā arī uzmanīt bērnus ūdenstilpņu tuvumā!