Ieraksta Līvānu novada partizānu un strēlnieku dziesmas

Līvānu kultūras centra saime ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu īsteno projektu “Partizānu, strēlnieku un leģionāru dziesmu mantojuma apzināšana un saglabāšana no nacionālajiem partizāniem Vanagu, Rožupes un Jersikas apkaimēs”.

Līvānu novada kultūras centra sociālo tīklu kontā teikts, ka, pateicoties iedzīvotājai Līgai Eidukai un viņas tēvam Jānim Eidukam, ir saglabājušās partizānu, strēlnieku un leģionāru dziesmas, kas atrastas pierakstītas dziesmu kladēs un burtnīcās no 1940. līdz 1970. gadiem Līvānu apkaimēs (Vanagos, Jersikā, Rudzātos, Rožupē).

Tā kā tas ir unikāls materiāls – dziesmas un stāsti par nacionālo partizānu kustību Līvānu apkaimē, – tad līvānieši ilgāku laiku loloja domu piesaistīt vīru folkloras kopu “Rūžupis veiri” un izdot dziesmu albumu. Komplektā ar albumu izdotu arī tā laika dziesmu un stāstu pierakstu kladi. Šogad projekts tika uzraksts un atbalstīts, un tagad kopa “Rūžupis veiri” ieraksta atjaunotās partizānu, strēlnieku un leģionāru dziesmas.

Interesanti, ka līvānieši Dziesmu kladi un dziesmu albumu dāvinās galvenokārt bibliotēkām, kultūras centriem un muzejiem, savukārt citiem interesentiem būs pieejami digitālie faili.

Līvānu novada kultūras centra saime uzsver: “Izdevuma mērķis ir iepazīstināt ar Līvānu apkaimes kultūras mantojumu, saglabājot spilgtu un unikālu vēstures materiālu, dot iespēju saglabātās dziesmas tautai dziedāt sadzīvē. Līdz šim publiski pieejamas šāda veida dziesmas ir maz, un, ja ir, tad vienveidīgas, visiem dzirdētas. Apkopotās dziesmas un to ieraksti būs lieliska iespēja pasākumu organizatoriem atsvaidzināt patriotisko pasākumu muzikālo noformējumu, ka arī ansambļiem un folkloras kopām apgūt jaunu repertuāru.”

Folkloras kopa “Rūžupes veiri” ieraksta partizānu un strēlnieku dziesmas