Robežsargi no Daugavpils uz Rīgu aizveda donora sirdi

Sestdien, 11. jūnijā, Valsts Robežsardzes helikoptera komanda no Daugavpils reģionālās slimnīcas uz Rīgu nogādāja donora sirdi, “Vietējai Latgales Avīzei” pastāstīja Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs.

Kāda sieviete (aptuveni 60 gadi) pēc dēla piekrišanas jau pēc nāves kļuva par donoru, un viņas sirds izglāba dzīvību kādam Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pacientam. Tā kā dakteri donora sirdi var izmantot transplantācijā tikai trīs stundas, tad lidaparāts ir vienīgais transporta līdzeklis, kas var palīdzēt gan pacientam, gan ārstiem.

“Sieviete nomira piektdien, taču viņas smadzenes nebija mirušas, tāpēc dakteri mākslīgi turēja viņu pie dzīvības, lai varētu sazināties ar piederīgajiem, vai viņi piekrīt sirds transplantācijai, un lai varētu veikt nepieciešamās analīzes, kas ļauj pārliecināties, ka sirds ir vesela. Tikai pēc tam notika sarežģīta sirds izņemšanas operācija, sirds transportēšana uz Rīgu, un tur “stradiņos” dakteri kādam pacientam atkal veica sarežģītu transplantācijas operāciju. Biežāk transplantācijā izmanto donoru nieres, bet sirdi retāk, jo bieži vien reanimācijā nonāk un mirst cilvēki ar daudzām smagām sirds saslimšanām,” pastāstīja G. Semjonovs.

Jāpiebilst, ka, ja cilvēks pēc nāves vēlas ziedot savus orgānus, viņš var aizpildīt iesniegumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

 

Foto – Valsts Robežsardze