Sēlijai ir savs ģerbonis

To rotā sudraba staltbriedis

31. maijā Ilūkstes kultūras un mākslas centrā varēja iepazīties ar Sēlijas novada ģerboni, “Vietējo Latgales Avīzi” informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji.

Prezentējot ģerboni Valsts heraldikas komisijas pārstāvjiem, kuri sabrauca Ilūkstē uz savu sēdi, tā vizuālā attēla mākslinieks skaidroja, ka ģerbonī uz sarkana lauka attēlots pretēji pagriezts, ejošs sudraba staltbriedis. Tas ir pirmais ģerbonis, kur redzams dzīvnieks kustībā. Turklāt ģerbonis stāsta par Sēlijas vēsturisko saikni ar Kurzemes–Zemgales hercogisti, parāda Sēlijas unikalitāti, identitāti, vēsturi. Sēdes vadītājs, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis uzsvēra, ka staltbriedis ir tikpat lepns un augstu paceltu galvu kā sēļi.

Jāpiebilst, ka Sēlijas ģerboni vēl jāapstiprina Saeimas deputātiem, izmainot likumdošanu, un tikai tad to varēs lietot, piemēram, pašvaldību zīmogos, veidlapās. Šobrīd ar to var rotāt suvenīrus.

Staltbriedi, tāpat kā vilku un citus dzīvniekus sadarbības tīkla “Sēlijas salas” dalībnieku aptaujā ieteica Sēlijas iedzīvotāji