Rēzeknes novadu apmeklē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš

Arī Latgalē ir kvalificēti, ļoti uzņēmīgi cilvēki un ļoti aktīvi uzņēmēji

20. maijā, darba vizītē Rēzeknes novadā, viesojās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš tikās ar Rēzeknes novada domes deputātiem, pašvaldības iestāžu vadītājiem un uzņēmējiem, apmeklēja metālapstrādes uzņēmumu SIA "LEAX Rēzekne", Nacionālo bruņoto spēku bāzi Lūznavā un viesu namu "Svilpaunieki", kas patlaban dod pajumti Ukrainas bēgļiem.

Tiekoties ar Rēzeknes novada iedzīvotājiem Rēzeknes novada pašvaldības lielajā zālē, K. Kariņš raksturoja pašreizējo situāciju valstī, saistībā ar Krievijas karu Ukrainā, ieskicējot galvenos aspektus – valsts ārējo drošību, ekonomikas pārorientēšanos no Krievijas un Baltkrievijas tirgiem, kā arī enerģētisko krīzi un cenu pieaugumu, kas nenoliedzami skar lielāko daļu iedzīvotāju: "Ukraina par šo karu maksā ar savām dzīvībām, ar izpostītām mājām un pilsētām, mēs maksājam ar neērtībām. Nevar salīdzināt cenu pieaugumu pienam ar to, kas notiek Ukrainā."

Premjers strikti uzsvēra, ka uzņēmumiem, kuri savā darbībā ir orientējušies uz Krievijas tirgu, tā jāpārkārto. "Pašlaik varam aizmirst par Krievijas tirgu. Kā tas attīstīsies, tas nebūs no mums atkarīgs, bet no Krievijas iekšējiem procesiem. Tas nozīmē, ka mums notiek pārorientēšanās ekonomikā no tirdzniecības ar Krieviju un Baltkrieviju." Tirdzniecība ar šīm valstīm Latvijas tirgus kopapjomā ir 8 %, valdība ir atvēlējusi ap 94 miljoni eiro to uzņēmumu atbalstam, kuri būs gatavi meklēt jaunus izejvielu un noieta tirgus. Arī Rēzeknes novadā ir veiksmīgi uzņēmumi, kuros tiek izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas un augsti kvalificēts darbaspēks. "Arī šajā novadā ir kvalificēti, ļoti uzņēmīgi cilvēki, ļoti aktīvi uzņēmēji, kuri strādā un turpinās strādāt, un šodien es sapratu, ka vienā uzņēmumā, kur es biju, izaicinājums ir tikai viens – kā tikt galā ar aizvien pieaugošo pieprasījumu pēc produkcijas," tā pēc metālapstrādes rūpnīcas SIA "LEAX Rēzekne" apmeklējuma uzsvēra Krišjānis Kariņš.

Ministru prezidents iepazinās ar Nacionālo bruņoto spēku bāzi Lūznavā, kur tikās ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieri Gunāru Vizuli un Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona komandieri Oskaru Omuļu. Valsts drošība pašlaik ir aktuāla, kā vēl nekad, un šiem mērķiem valdība ir palielinājusi finansējumu aizsardzībai līdz pat 2,5 % no kopbudžeta, taču galvenais ir labi sagatavoti, kaujasspējīgi un patriotiski noskaņoti karavīri.

Vizītes noslēgumā Krišjānis Kariņš viesojās viesu namā "Svilpaunieki" Lūznavā. Tur premjeram bija sirsnīga saruna ar šajā viesu namā mītošo ukraiņu bēgļu ģimeni, kurā aug bērniņš ar īpašām vajadzībām. Lai viņš varētu mācīties Rēzeknes novada speciālajā pamatskolā Maltā, ar Rozentovas katoļu draudzes atbalstu tiek remontēta draudzes māja, kur ģimene varētu mitināties turpmāk. "Jūs esat tik maza valsts, taču mēs no jums saņemam tik lielu atbalstu un rūpes," – ar asarām acīs teica ģimenes mamma.

Rēzeknes novadā dažādās vietās šobrīd mitinās ap 580 Ukrainas civiliedzīvotāju. Kā atzīmēja K. Kariņš, 25. maijā stājās spēkā jaunie izmaksu nosacījumi, kas būs jāņem vērā pašvaldībām, organizējot izmitināšanu un ēdināšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem. Izmaiņu mērķis ir nodrošināt primārā atbalsta sniegšanu iespējami vairāk Ukrainas civiliedzīvotājiem, vienlaikus saprātīgi un lietderīgi izmantojot valsts budžeta līdzekļus, vienlaikus rosinot to iekļaušanos darba tirgū.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, noslēdzot vizīti, pateicās par sirsnīgo uzņemšanu Rēzeknes novada domes priekšsēdētājam Monvīdam Švarcam un novada ļaudīm un uzsvēra: “Latgalē, tāpat kā citviet Latvijā, netrūkst cilvēku ar ideju, degsmi un gribu. Ja ir griba, rodas iespējas. Tās jāizmanto!"

(Pēc Annas Rancānes raksta www.rezeknesnovads.lv)

Foto: Ministru kabineta preses dienests