Ilzei Onzulei – pirmā personālizstāde

Fotogrāfei ir tuvs Zentas Mauriņas moto “Uzdrīkstēties ir skaisti...”

Ilze Onzule (Augšdaugavas novads), kas ikdienā strādā pieaugušo izglītības jomā, līdz šim ir palīdzējusi organizēt daudzas fotoizstādes Daugavpilī, tās apkārtnē un citviet Latvijā, pat Lietuvā, un piedalījusies fotoplenēros. Latvijas TV raidījumā “Ielas garumā” stāstā par Grīvu Daugavpilī Ilze iepazīstināja ar pašas fotoprojektu “Viena diena Grīvā”. Bet šobrīd Daugavpilī Latgales Centrālās bibliotēkas Ceriņu bibliotēkā viņa, šīs bibliotēkas saimes atbalstīta, ir izveidojusi personālizstādi “Uzdrīkstēties ir skaisti...”

Fotogrāfijās redzama uguns un pelni, kas stāsta par mums – vieni deg, liesmo, silda, aizdedzina otru, citi, sadedzinot sevi vai citu sadedzināti, samierinās ar pelniem, skaidroja Ilze “Vietējai Latgales Avīzei”. Vienā fotogrāfijā pelnos redzama spalva... kā aicinājums, ziņa, mesidžs celties no pelniem, atrast savu liesmu un atkal degt, liesmot, sildīt, aizdedzināt...

Izstādes telpā ir ne tikai fotogrāfijas ar apceri par uguni, pelniem... Tur var redzēt parastu krēslu un krēslu cilvēkam ar kustību traucējumiem. Ilze pastāstīja, ka abi krēsli arī stāsta par uzdrīkstēšanos, turklāt krēsls cilvēkam ar kustību traucējumiem atgādina, ka Zenta Mauriņa, piekalta pie šāda krēsla no 5 gadu vecuma, kļuva ne tikai par pirmo sievieti filoloģijas doktori Latvijā, bet arī par vienu no slavenākajām esejistēm Eiropas literātu saimē. Jāiestarpina, ka izstāde tika atklāta Z. Mauriņas nāves gadadienā. Normālais, pierastais krēsls ir stāsts par to, ka, sēžot uz tā, viena daļa cilvēku nedara neko, lai pilnveidotos, augtu, mainītos... kaut vai uzdrīkstētos darīt. Zenta Mauriņa raksta: “Katra diena, kurā neesam paplašinājuši savu apvārsni, ir velti nodzīvota.”

Ilze cer, ka izstāde “Uzdrīkstēties ir skaisti...” apmeklētājos modinās pašu stāstus, atziņas, sajūtas... Tās var ierakstīt arī atsauksmju grāmatā.

Ilzes Onzules izstādi var apskatīt Ceriņu bibliotēkā līdz 22. jūnijam.

Ilze Onzule stāsta par krēsliem, uguns un pelnu cilvēkiem

Egitas Terēzes Jonānes foto