“Rožlejās” saules kolektori ir alternatīva dārgai elektrībai

Sociālās aprūpes centrā izmanto saules enerģiju

Līvānu novada sociālās aprūpes centrā Rožlejas” darbojas saules kolektori. Tie uzstādīti 2017. gadā par Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu, rakstīts interneta vietnē www.livani.lv.

Centrā “Rožlejas” apkuri nodrošina ar lokālo katlu māju, kur izmanto koka skaidu granulas, turpat ziemā sagatavo karsto ūdeni, ko lieto klientu personīgās higiēnas nodrošināšanai, trauku mazgāšanai, telpu uzkopšanai. Pirms projekta, apkures sezonai beidzoties, ūdeni sildīja, izmantojot elektriskos sildītājus – boilerus.

Bet jau no 2017. gada sešus mēnešus, kad nav apkures, ar saules kolektoriem siltais ūdens iegūst tādu temperatūru, kas ļauj to izmantot klientu mazgāšanai, telpu uzkopšanai, trauku mazgāšanai. Ja laiks ir apmācies un saules enerģijas nepietiek, ūdens padeves sistēma automātiski pieslēdzas elektrībai, un ūdens tiek uzsildīts, izmantojot elektroenerģiju.

Interesanti, ka elektrības patēriņš sešos mēnešu (no maija līdz oktobrim) 2016. gadā pirms projekta iesniegšanas bija 26 749 kWh, bet 2021. gadā – 23494 kWh. Varam secināt, ka, pateicoties saules kolektoru uzstādīšanai, enerģijas patēriņš ir nedaudz samazinājies.

Saules kolektoru apkalpošana notiek attālināti, sistemātiski tiek monitorēta to darbība, piemēram, ja ūdens temperatūra ir nepietiekama, tad “Rožleju” saime informē saules kolektoru apkalpotāju, tas savukārt ar interneta starpniecību noregulē vajadzīgo temperatūru, un, ja tas ir nepieciešams, objektu arī apseko.

Uz centra jumta atrodas 16 saules kolektori, tie izmaksāja 36 376 eiro, no tiem 18 000 eiro ir Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalsts.

Centrā “Rožlejas” 2021. gadā uzturējās 35 klienti, kuri saņēma alternatīvās aprūpes pakalpojumus.