Daugavpilī atklāja Martinsona māju un Rotko centra pavasara izstādes 

Daugavpils cietoksnī 19. gadsimtā celtā pulvera noliktavā tapusi jauna kultūrvieta, bet Marka Rotko mākslas centrs sarūpējis sešus mākslas stāstus

Daugavpilieši turpina attīstīt cietoksni, un 23. aprīlī durvis vēra Marka Rotko mākslas centra Martinsona māja, kas veltīta pasaulslavenajam keramiķim novadniekam Pēterim Martinsonam (1931–2013), līdz ar to vēl viena vēsturiska ēka ir ieguvusi jaunu saturu. Jāiestarpina, ka Krievijas cara armijas karavīri tajā glabāja pulveri, bet padomju laikā tur atradās kara skolas ēdnīca. Bet šajā – 21. gadsimtā par 1,7 miljoniem eiro (tas ir Eiropas Savienības pārrobežu sadarbības programmas, valsts un Daugavpils pašvaldības finansējums) ir izveidota Martinsona māja. Tur skatāma keramiķa darbu pastāvīgā izstāde “Sapņu pilsēta” un izstāde–veltījums Ķīpsalas keramiķu kopai. Turpat var redzēt P. Martisona grafikas, pārnestas uz stikla. Savukārt pie Martinsona mājas izveidots bērnu rotaļu laukums un laukums amatnieku tirdziņiem.

Todien pašā Marka Rotko mākslas centrā varēja aplūkot jau jaunās izstādes. Proti, 44 Latgales reģiona mākslinieki apvienojušies izstādē “Nav izņēmums”, Valda Podkalne (Latvija) piedāvā izjūtu instalācijas – “domu salas” – ar kopīgu nosaukumu “Eseju arēna”, bet cits latviešu mākslinieks Haralds Jegodzenskis radījis multiformu darbus “Kā ripojošs akmens”. Apmeklētāji ilgāk pakavējās pie Igaunijas mākslinieku Annes Tirnas un Tomasa Tūla izgaismotu formu darbiem izstādē “Atspulgi”, kas stāsta par cilvēku savstarpējām attiecībām. Savukārt lietuviešu mākslinieku Martīna Gauba un Arvīda Martinaiša lielformāta kailas sievietes figūra izstādē “Labāk nebūs!” radīja diskusijas, kāpēc sieviete ir parādīta tieši rāpošanas pozā, ko nozīmē viņas tetovējumi utt., un šīs sarunas nav rimušās vēl šodien. Bet tos, kuriem patīk vēsture, uzrunās Rīgas Ebreju kopienas un muzeja “Ebreji Latvijā” sarūpētā izstāde “Ebreju mākslinieki starpkaru Latvijā: Meklējumos”. Jaunās izstādes var apskatīt līdz 26. jūnijam.

Jaunā kultūrtelpa “Martinsona māja”

Izstāde “Labāk nebūs!” no pavasarizstāžu cikla

Egitas Terēzes Jonānes foto