Līdumniekos svin Jura dienu un atklāj digitālās stelles

Svētku dienu piepildīja koncerti, izstādes un kalēja Jāņa Ļubkas 80 gadu jubileja

23. aprīlī Ludzas novada Līdumniekos notika silts un sirsnīgs pasākums – Svētā Jura diena Līdumniekos. Šī pasākuma centrālais notikums bija digitālo steļļu atklāšana un demonstrēšana.

Kā pastāstīja pasākuma vadītāja, folkloras kopas „Ilža” dalībniece un projektu rakstītāja, digitālās stelles Latgales plānošanas reģions iegādājās Pārrobežu programmā 2014.–2020. gadam no Norvēģijas ražotāja “Tronrud Engineering un nodeva biedrības „Darba un kultūras centrs Līdumnieki” rīcībā. Šādas stelles Latvijā ir vienīgās. Stelles darbojas līdzīgi kā dažādi datorizēti mūsdienu darbgaldi, un tomēr cilvēka – meistara – klātbūtne, protams, ir vajadzīga. Ja prot ar šīm stellēm darboties, iespējams noaust jebkuru rakstu, arī mežģīnes. Vita ievērojusi, ka pasākuma laikā gar stellēm vīrieši vien grozījušies – kā jau pie visām sarežģītām ierīcēm.

Kopumā svinīgais pasākums, ko vadīja Vita Ruduša, izvērtās divas stundas garš, un tajā savijās gan kristīgās baznīcas tradīcija (Sv. Jura diena), gan senlatviešu Ūsiņa dienas tradīcijas. Koncerta pirmajā daļā skanēja garīgā mūzika Vinsenta Kūkoja, kā arī Valda Nagļa un Sigitas izpildījumā. Otrajā daļā uzstājās folkloras kopas „Rīkšova” no Ņukšiem, „Saime” no Zvirgzdenes un Mērdzenes etnogrāfiskais ansamblis „Mārga”. Šie kolektīvi piedāvāja skatītājiem starptautiskajam folkloras festivālam „Baltica” sagatavotos un iesniegtos uzvedumus par tēmu „Spēle”.

Tas vēl nav viss. Līdumnieku biedrības rīkotie pasākumi vienmēr ir vērienīgi. Arī šoreiz biedrības „Darba un kultūras centrs Līdumnieki” valdes loceklis Igors Zabiļevskis bija parūpējies par vairākām izstādēm. Viena no tā bija Līdumnieku rokdarbnieču darbu izstāde, kurā bija apskatāmi arī iesāktie darbi, kas top centrā uz stellēm. Paralēli šai izstādei bija apskatāmi Intas Purviņas dažādās tehnikās austie darbi, kas tapuši uz Pētera Viļumsona pusautomātiskajām stellēm. Trešā izstāde – ludzānietes Ligitas Karveles fotogrāfijas – pasakainie dabasskati.

Un arī tas vēl nav viss. Tika sumināts kalējs Jānis Ļubka, kurš nesen nosvinējis 80 gadu jubileju. Kalējs nedaudz pastāstīja par sevi, savu amatu, nodemonstrēja dažus darbus.

Līdumnieku biedrības centrs ir apskates un apbrīnas vērta vieta, kas pēdējos desmit vai nedaudz vairāk gados no gandrīz pamestas ēkas pārvērties par mājīgu, gaumīgu vietu ar brīnišķīgu interjeru un īpašu auru, kas aicina kopā radošus vietējos. Un tas viss – pateicoties Igoram Zabiļevskim un projektiem.

Pie digitālajām stellēm – Igors Zabiļevskis. Viņš vada biedrību, kas dzīvi Līdumnieku apkārtnē dara piepildītu. 

Uzstājas Zvirgzdenes „Saime”.