Noslēgts sadarbības memorands par pārtikas preču pieejamību veikalos

Pagājušajā nedēļā Zemkopības ministrija, Latvijas pārtikas ražotāji un mazumtirgotāji vienojās par sadarbību pirmās nepieciešamības pārtikas preču – olu, gaļas, zivju, graudu un maizes produktu nepārtrauktai pieejamībai patērētājiem mazumtirdzniecības veikalos.

Krievijas kara Ukrainā ietekmē ir samazinājusies pārtikas ražošanas izejvielu un energoresursu pieejamība un palielinājušās to cenas. Tas, savukārt, jau atstājis tiešu negatīvu ietekmi uz pārtikas ražošanas pašizmaksu – tā jau ir pieaugusi un sagaidāms, ka vēl turpinās pieaugt.

“Situācijā, kad Eiropā jau 50. dienu plosās karš, Latvijas spēja nodrošināt mūsu iedzīvotājus ar Latvijā ražotiem pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem ir kļuvusi par mūsu valsts drošības jautājumu. Stiprināt šo drošības aspektu varam tikai ciešā visu iesaistīto pušu – valsts, pārtikas ražotāju un tirgotāju sadarbībā. Esmu gandarīts, ka mums kopā ir izdevies izveidot nepieciešamo diskusiju platformu, kas sekmēs visu iesaistīto pušu tālāku dialogu un sadarbību, kā arī ļaus risināt aktuālos jautājumus, lai veicinātu pārtikas ražotāju un tirgotāju kopdarbību. Šis ir lielisks paraugs, kā visas iesaistītās puses solidāri uzņemas atbildību, lai risinātu šī brīža izaicinājumus un pielāgotos jaunajiem apstākļiem,” uzsvēra zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas pārtikas ražotāji sarunās ar zemkopības ministru vērsa uzmanību uz nepieciešamību spēt elastīgi reaģēt uz esošos situāciju pārtikas ražošanas jomā, pieļaujot atsevišķas atkāpes no iepriekš noslēgtajiem līgumiem ar mazumtirdzniecības ķēdēm. Diskusiju rezultātā noslēgtais sadarbības memorands ļaus Latvijas pārtikas ražotājiem piegādāt produktus mazumtirdzniecības veikaliem par cenām, kas atbilst to reālajai pašizmaksai, nevis zem tās un saglabāt vietu pārtikas produktu tirgū Latvijā.

Sadarbības memorandu parakstīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas pārtikas ražotāji – biedrības “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija” valdes priekšsēdētāja Ināra Šure, kooperatīvās sabiedrības “Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un biedrības “Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija” valdes priekšsēdētājs Jānis Gaigals, kā arī tirgotāji – biedrības “Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija” izpilddirektors Noris Krūzītis, biedrības “Latvijas Tirgotāju asociācija” valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs un biedrības “Latvijas Mazumtirgotāju biedrība” valdes locekļi Imants Kelmers un Laila Vārtukapteine.

Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas valdes priekšsēdētājs J. Gaigals atzīmēja, ka memorandā pausta pušu labā griba sadarboties, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājus ar pārtikas produktiem un nepārtrauktu pārtikas ražošanu Latvijā. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs J. Šolks uzsvēra, ka šī ir laba sākuma platforma pārtikas ražotāju un tirgotāju abpusējai sadarbībai, kas varētu būt jauns sākums turpmākai Latvijas pārtikas ražotāju preču apritei Latvijā.

Tirgotāju pārstāvji uzsvēra memoranda lomu turpmākam dialogam visu pušu – valsts, Latvijas pārtikas ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju starpā, tas liecina par savstarpēju ieinteresētību un sadarbību. Informācija – zm.gov.lv.