Par egli Varakļānu un Latgales ielas krustojumā Preiļos

Jautā Terēze:

“Lūgums pašvaldībai nocirst egli, kas aug Varakļānu un Latgales ielas krustojumā Preiļos. Izbūvējot lietus ūdens novadgrāvjus, kokam ir nocirstas saknes, tāpēc tas vētras laikā var apdraudēt cilvēkus un īpašumus.”

 

Atbild Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns:

“Koku novērtēšanas komisija, ievērojot normatīvos aktus un pašvaldības saistošos noteikumus, konstatēja, ka egle ir vesels koks ar kuplu un stabilu zaru vainagu. Tāpat jāatzīmē, ka koks būtiski uzlabo arī pilsētvides ainavu.

Ielu lietus ūdens novadgrāvju izbūves laikā 2008. gadā kokam bija bojāta sakņu sistēma. Lai veiktu padziļinātu koka stāvokļa novērtēšanu, pašvaldība veica koka inventarizāciju un sagatavoja atzinumu, pieaicinot sertificētu arboristu Lauri Vilcānu. Atzinumā norādīts, ka koks ir ainaviski un ekoloģiski vērtīgs un saglabājams, ja veic koka vainaga sanitāru kopšanu, mazinot vēja radīto ietekmi uz koka vainagu.

Koka novērtēšanas komisija nolēma saglabāt koku, pildot atzinumā norādītos darbus un sekojot līdzi koka stāvoklim turpmāk. Ja kokam būs konstatēta stāvokļa pasliktināšanās, tad komisija lems par koka nozāģēšanu.”