Gaļas liellopu audzētājiem iesaka Šorthornas govju šķirni

Gaļas liellopu audzēšanas nozare Latvijā stabili attīstās, un mākslīgās apsēklošanas tehniķis Dzintars Rancāns saimniekiem iesaka audzēt arī Šorthornas govju šķirni.

Šorthornas govju šķirni Anglijā 18. gadsimtā izveidoja brāļi Kollingi no vietējiem Tisvateras lopiem. 17. gadsimtā tie bija gaļas-piena-darba lopi. Tad 18. gadsimtā tika izlasīti un atlasīti tipiski gaļas, gaļas-piena dzīvnieki, pielietojot ciešu inbrīdingu (tuvradniecību), lai nostiprinātu pēcnācējos vēlamās īpašības.

Šķirnes sākumā, tā tika selekcionēta tieši gaļas virzienā, bet vēlāk, kad pieauga pieprasījums pēc piena, selekcionāri sāka veidot arī gaļas-piena tipu. Vēlāk ar šķirni darbojās audzētājs Kruikšenks, kurš arī pielietoja inbrīdingu. Šorthornas šķirnes ciltsgrāmata tiek vesta no 1822. gada.

Šķirni audzē Eiropas valstīs, Krievijā, Amerikā, Austrālijā u.c. Ir gaļas un piena tipi. Gaļas tipa Šorthorņi ir liela auguma, rupju ķermeņa būvi, ar dziļām, platām krūtīm. Galva ir paīsa, “viegla”, ar platu pieri, ragi – smalki, gaiši dzelteni, paīsi. Kakls ir īss, gaļīgs, krustu daļa – gara, plata, muguras, jostas, krustu daļa – taisna, nagi – gaiši. Apmatojums ziemā var savelties.

Šorthorņi bija viena no šķirnēm, ko izmantoja Beļģijas zilās šķirnes veidošanā.

Šorthorņi ir sarkanbaltā, rudi palsā krāsā. Dzīvnieki ir ātraudzīgi, ar tipiskām gaļas formām, gaļa ir smalkšķiedraina, marmorizēta, augstas kvalitātes. Kautiznākums ir 67–72 %. Jaunlopi viena gada vecumā sasniedz 420 kg, tā iegūstot kvalitatīvu, smalkšķiedrainu gaļu, Anglijas tirgū nosaukums –“bebibif”. Teļi piedzimstot sver vidēji 33–39 kilogramus. Telītes viena gada vecumā sasniedz 383 kilogramus. Dzīvmasa pieaugušām govīm ir 600–750 kilogrami, buļļiem – 800–1100 kilogrami. Nobarotās govis sver līdz 900 kilogramiem, buļļi – līdz 1250 kilogramiem. Gaļas Šorthornus var krustot ar mūsu piena šķirņu govīm.