Kokus Maltas ielās rotās bērnu apgleznoti 30 putnu būrīši

Putnu dienas pasākumā bērni gan ieguva noderīgas zināšanas, gan praktiski darbojās

Jau otro gadu Maltas Bērnu un jauniešu centrs rīkoja putnu būrīšu veidošanas un apgleznošanas meistardarbnīcas. Pērngad aktivitāte norisinājās ģimeņu lokā mājās, bet šogad, pateicoties tam, ka atcelti ierobežojumi, bērni 5. aprīlī varēja tikties klātienes pasākumā, kurā uzklausīja gan pieredzējuša mežziņa stāstījumu, gan varēja gatavot un krāsot būrīšus, gan piedalīties meistardarbnīcā “Putni valodā”.

Pasākuma viesis bija Austrumlatgales virsmežniecības virsmežziņa vietnieks Aleksandrs Lubāns, kurš šajā jomā strādā jau 34 gadus. Viņš bērniem saprotamā valodā pastāstīja gan par to, cik seni ir putni, kādi ir būrīši un putnu ligzdas un kā cilvēks var palīdzēt šiem mazajiem dzīvniekiem, lai tie turpinātu būt noderīgi arī cilvēkiem (ēdot kukaiņus un priecējot ar dziesmām). A. Lubāns bērniem atgādināja, ka “katram putnam ir savs būrītis; būrīšus karina, nevis piesit pie koka; tos nedrīkst taisīt no ēvelēta koka, un jāapsver puļķīša lielums un izvietojums, lai būrītim nepiekļūtu plēsēji; tipiskie būrīšu apdzīvotāji Latvijā ir mājas strazdi”.

Pēc stāstījuma uzklausīšanas un atbildēm uz jautājumiem bērni devās darboties meistardarbnīcās, kur varēja meistarot būrīšus (Aleksandra Mironova un BJC saimniecības darbinieka Valda Krūzas vadībā), apgleznot jau gatavus būrīšus (skolotājas Vitas Kāpostiņas-Tučes vadībā), kā arī ar ūdensizturīgām krāsām izrotāt koka putnus (skolotājas Antoņinas Vasiļjevas vadībā). Savukārt erudīciju varēja pārbaudīt meistardarbnīcā “Putni valodā” (Skaidrītes Svikšas vadībā), pildot gan dažādus uzdevumus, gan rakstot vārdu “putns” ķīniešu, arābu valodās, gan spēlējot putnu domino. Tāpat zināšanas papildinoša aktivitāte bija telefonā atrast Latvijas pilsētas, kuru nosaukumā, ģerbonī vai citā novada simbolikā ir attēloti putni (starp citu, kopš 2002. gada tiek rīkots Putnu pašvaldību salidojums).

Lai arī A. Lubāns norādīja, ka putniem nebūt nav vajadzīgs “eiroremonts”, proti – lai viņu mājvieta tiktu apgleznota, tomēr bērnu darbotiesprieks un radošums ir acīm redzams, tāpēc visi būrīši šogad tiks izvietoti Maltas ciema vidē – kokos dažādās ielās (zem būrīšiem bērni uzrakstīja ielas, kurās viņi dzīvo, tāpēc savus mākslas darbiņus varēs aplūkot, staigājot pa ciematu).

Tāpat jāpiebilst, ka šo Putnu dienai veltīto aktivitāti papildinās video un foto akcijas “Ierakstām pavasari” rezultātu apkopojums. BJC lapā vietnē Facebook plānots izvietot visus iesūtītos materiālus, lai noskaidrotu skatītājiem simpātiskākās pavasara skaņas un skatus Maltā un tās apkārtnē!

Pateicība Maltas pagasta pārvaldei par būrīšu materiāliem un inventāru (personīgi Igoram Sorokinam), tāpat 10 būrīšus sataisīja un sagataves sagrieza Genādijs Tarakanovs. Palīdzību meistardarbnīcu norisē sniedza biedrības “Esi vesels” praktikante Karīna Varslavāne, kā arī BJC brīvprātīgās jaunietes Solveiga Lozda un Adriana Poplavska. Aktivitātes konceptu izstrādāja un to vadīja BJC metodiķe Inta Bule.

Šis pasākums noteikti bija radošs vēstījums: lai pie mūsu mājām un visā pasaulē skan bērnu un putnu balsis un ātrāk atnāk saulains pavasaris!

Skaidrīte Svikša, pulciņa “Volūdu detektivi” skolotāja