Par dubļiem Špoģu ciema pagalmos

Jautā Špoģu ciema mājas nr. 13 iedzīvotāji:

“Mēs dzīvojam Augšdaugavas novada Višķu pagasta Špoģu ciemā. Esam mājas nr. 13 iedzīvotāji un no mūžīgiem dubļiem noguruši cilvēki. Špoģi ir Višķu pagasta centrs un vizītkarte. Tur atrodas Špoģu vidusskola, kur mācās skolēni no pieciem pagastiem, turpat ir Višķu pagasta pārvaldes ēka, aptieka un veikali. Mums nav saprotams, kāpēc tādā lielā un iedzīvotājiem svarīgā ciemā ceļi var būt tik sliktā stāvoklī. Turklāt vakaros cilvēki neredz, kā pārvarēt šos dubļus. (Pievienotās fotogrāfijas ir apliecinājums mūsu sacītajam.)

Cilvēki ir spiesti no mājām doties gumijas zābakos, jo dubļi ir visur. Tu slīksti dubļos pat tad, kad nav peļķu. Dubļi parādās arī dzīvokļos. Mūsu bērni grib pastaigāties, braukt ar velosipēdu vai skrituļslidām, taču, iznākot no mājas, velosipēds iestieg dubļos, pēc tam vecākiem jāpieliek lielas pūles, lai braucamo nomazgātu. Visi ir noguruši no mūžīgās mazgāšanas. Dubļi nepazūd nedēļām ilgi, tāpēc šī problēma ir jārisina.

Tāpat jāatjauno āra apgaismojums, kura mums nav. Laternas nedeg gan pie mājas, gan pie atkritumu konteineriem. Vakari tādos dubļos un bez apgaismojuma apdraud cilvēkus, jo ir viegli nokrist, gūt traumas. Arī atkritumu iznešana ir viens liels pārbaudījums.

Mēs lūdzam palīdzību. Mēs esam noguruši. Mēs ceram, ka ar jūsu avīzes palīdzību mūs sadzirdēs pagasta vadība un sakārtos ceļus un ielu apgaismojumu.”

Atbild Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms:

“Es aicinu pagasta iedzīvotājus ar šādiem un līdzīgiem jautājumiem griezties pagasta pārvaldē, lai tos varētu risināt operatīvi un ātri uz vietas.

Atbildot uz šo jautājumu, vēlos informēt, ka Augšdaugavas novadā sākusies pagalmu un piebraucamo ceļu atjaunošana, arī Višķu pagasta pārvalde gatavo visu nepieciešamo dokumentāciju, lai sakārtotu pagalmus un piebraucamos ceļus Špoģu un citos pagasta ciemos. Bet tā kā daudzām pagasta daudzdzīvokļu mājām piebraucamie ceļi un laukumi ir iedzīvotāju kopīpašums, tad pēc dokumentācijas sagatavošanas iedzīvotājiem kopsapulcē būs pašiem jālemj par šo zemes īpašuma nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai, jo pašvaldība finansējumu nedrīkst ieguldīt svešā īpašumā. Ja iedzīvotāju vairākums pieņems šādu lēmumu, tad pašvaldība varēs piesaistīt Eiropas Savienības vai investīciju fondu naudas līdzekļus un sakārtot šīs teritorijas.

Ja runājam par āra apgaismojumu pie mājas, tad iedzīvotājiem ir jāgriežas pie mājas apsaimniekotāja – pašvaldības aģentūras “Višķi”. Apgaismojums iepriekš ir darbojies, taču bija atslēgts, jo daudziem iedzīvotājiem nepatika, jo tas sadārdzināja izmaksas par elektroenerģiju kāpņutelpās. Iedzīvotājiem kopsapulcē jānolemj, ko darīt ar āra apgaismojumu. Ja iedzīvotāju vairākums nobalsos un pieņems lēmumu par apgaismojuma atjaunošanu no mājas uzkrājuma, tad pašvaldības aģentūra “Višķi” āra apgaismojumu pie mājas atjaunos.’’

Publicitātes foto, Egitas Terēzes Jonānes teksts