Jersikas baznīcā tapa lūgšanas “Kungs, apžēlojies” ieraksts

Jaunie dziedātāji Aleksandra Špicberga un Aleksandrs Ķelle Odesā (Ukraina) būvētajā Jersikas “dzelzs baznīcā” jeb Kristus apskaidrošanās pareizticīgo dievnamā iedziedājuši senu dziedājumu – 15. gadsimta monodiju no Ukrainas.

Braucot uz Daugavpili, netālu no Līvāniem, pašā šosejas malā, gleznā meža ielokā, skatam atklājas neliela, spilgti dzeltena pareizticīgo baznīca, ko ieskauj senatnīgs koka žogs un sargā guļbūves vārtu namiņš. Būve garāmbraucējam atgādina par senatnes notikumiem, kas kādreiz norisinājušies šajās vietās – Jersikas valstī, kas 13. gadsimta sākumā bijusi lielākā un ietekmīgākā visā Latvijas teritorijā, aptverot plašu tagadējās Dienvidlatgales un Dienvidaustrumu Vidzemes teritoriju. Jersika zināma kā Pareizticības šūpulis Latvijā un, kā vēsta „Livonijas hronika”, Jersikā tolaik bijušas vairākas grezni rotātas pareizticīgo baznīcas.

Baznīca, ko redzam šodien, Jersikā iesvētīta 1905. gadā. Šī ir unikāla celtne, jo tās ārējā apdare – sienas, logu rāmji, jumta spāres, jumts, kupola apakša un pats kupols – ir izgatavoti no dzelzs vai čuguna. Baznīca 19. gadsimta sākumā būvēta Odesas kuģu būves rūpnīcā. 1866. gadā ēka izjauktā veidā pa dzelzceļu pārvesta uz Daugavpili, bet 1904. gadā, kad tā kļuvusi par mazu Daugavpils garnizona vajadzībām, „dzelzs baznīcu” atkal izjauca un pārveda uz Cargradi, kā tolaik sauca Jersiku.

Neparastais Jersikas baznīcas stāsts, kā arī tas, ka tā uz Latviju atceļojusi no Ukrainas, uzrunāja un iedvesmoja dziedātāju Aleksandru Špicbergu, tajā ierakstīt lūgšanu “Kyrie Eleison”, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “Kungs, apžēlojies”, to pievienojot visā pasaulē skanošajām lūgšanām par mieru Ukrainā.

“Kyrie eleison” ir senākā un visiem kristiešiem kopīga lūgšana. Dziedājums, ko Jersikas baznīcā iedziedājuši Rīgas Doma Kora skolas audzēkņi Aleksandra Špicberga un Aleksandrs Ķelle, tiek datēts ar XV gadsimtu un Ukrainas teritoriju. Anonīma autora sacerētā monodija – dziedājums ar vienu melodisku līniju, iekļauta 2019. gadā izdotā Kijivas kamerkora albumā “Sacred Treasures: Masterpieces Of Ukrainian Choral Music Of The XV – IXX Centuries”.

Ieraksts Jersikas Kristus Apskaidrošanās pareizticīgo baznīcā tapis privātas iniciatīvas ietvaros un ir piektais dziedājums ciklā #OrtxodoxChurchesInLatvia. Cikla dziedājumi publicēti dziedātājas Aleksandras Špicbergas Youtube kanālā. Simboliska nozīme ir ierakstā redzamajam latviešu modes zīmola Mayra radītajam mētelim “Abrene”. Skaistais ukraiņu lakats ir no Rīgas Ukraiņu tautas teātra režisores Mariya Semyonova kolekcijas. Video veidojis Aleksandras brālis Stefans Špicbergs.

“Vairāk par visu mēs šodien ceram uz miera iestāšanos Ukrainā un šī drausmīgā kara beigām. Ikviens meklē veidu, kā iesaistīties, kā palīdzēt, kā nestāvēt malā. Līdzās praktiskai palīdzībai un solidaritātei, pasaule vienojas kopīgās lūgšanās. Šobrīd ir Gavēņa laiks, tiek gaidītas Lieldienas – augšāmcelšanās notikums. Lūgsim, lai tas Ukrainā tiktu piedzīvots zem mierīgām un brīvām debesīm,” saka iniciatīvas autore, teoloģe Māra Špicberga.

“Vārti uz Dieva žēlastību ir grēku nožēla”. Tā saka svētais Kronštates Jānis un mudina: "Steidzamies ar grēku nožēlu un asarām izlūgties Viņa žēlastību."

Video var apskatīt internetā šeit – https://youtu.be/TtrB-8nz1o0

Projekta producente Māra Špicberga

Stefana Špicberga foto