Veidoja mājas strazdiem

Vecvārkavas apkaimes iedzīvotāji izgatavoja putnu būrīšus

Lai sagaidītu no ziemošanas vietām atlidojušos strazdus ar jaunām mājām, Vecvārkavas apkaimes kopienas iedzīvotāji rīkoja jaunus putnu būrīšu veidošanas akciju “Lai strazdi svilpo skaļi!”.

Vārkavieši Facebook raksta, ka Vārkavas vidusskolas 1.–9. klases audzēkņi un viņu vecāki sarūpēja jaunās mājas strazdiem, kuras Vecvārkavā, Vanagos un Vārkavā izvietoja Vecvārkavas apkaimes kopienu resursu centra entuziasti, Vārkavas vidusskolas 7.–8. klases skolēni un biedrības “Jaunvide” aktīvisti.

Akcijas dienā, 23. martā, desmit jauni putnu būrīši tika uzstādīti Vārkavas parkā un Vārkavas katoļu draudzes dārzā. Šo darbu veica Vārkavas vidusskolas 7.–8. klašu skolēni. Savukārt vietējie iedzīvotāji tajā pašā dienā ar velosipēdiem un putnu būrīšiem devās uz Vārkavu, lai jaunās putnu mājvietas piestiprinātu kokos pie sociālās aprūpes centra “Vārkava”. Vēlāk arī biedrības “Jaunvide” biedri, dodoties velobraucienā, putnu būrīšus nogādās Vanagos, kur strazdi varēs apdzīvot jaunās mājvietas kokos pie Vanagu informācijas un atbalsta centra.

Vēl pirms tam pagājušā gada decembrī projekta “Darbīgās kopienas” ietvaros bija izsludināts Kopienu iniciatīvu konkurss ”Darbīgās kopienas Latgalē”, un Vārkavas kopiena tajā piedalījās ar iniciatīvu “Velopatruļa”. Tās mērķis ir veicināt vietējo iedzīvotāja iesaistīšanos kopienas aktivitātēs, vides sakopšanas kampaņās, izmantot videi draudzīgāku, fiziskai labsajūtai nozīmīgu pārvietošanās alternatīvu, proti, braukt ar velosipēdu. Kopienas iniciatīva saņēma grantu 2000 eiro un iegādājās septiņus velosipēdus un velo ķiveres. Šo aprīkojumu izmantos kopienas pasākumos, tāpat notiks dažādas velo aktivitātes.

Vārkavas kopienas aktīvisti pateicas Vārkavas vidusskolas audzēkņiem un viņu vecākiem, skolotājiem un vietējiem iedzīvotājiem par dalību putnu būrīšu akcijā, tāpat saka paldies Izglītības iniciatīvu centram un “British Council” pārstāvniecībai Latvijā par atbalstu.

Apbalvotie akcijas dalībnieki – Vārkavas vidusskolas 1. un 2. klases skolēni

Ingas Somes foto