Bikšu meistare Klinta Ķestere

Klinta šuj galvenokārt funkcionālas bikses, pati labprāt nēsā žaketes un vestes

“Vietējā Latgales Avīze” sadarbībā ar Krāslavas šūšanas uzņēmuma “Nemo” īpašnieci Ingu Zemdegu-Grāpi turpina “Nemo” cilvēku stāstus. Šoreiz iepazīstinām ar drēbnieci Klintu Ķesteri, kura vairāk nekā sešos darba gados ir kļuvusi par vienu no vadošajām funkcionālo bikšu šuvējām uzņēmumā un kura martā svin 30 gadu jubileju.

“Esmu no Alūksnes. Krāslavas uzņēmumā “Nemo” sāku strādāt pēc Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas absolvēšanas. Vispirms strādāju par praktikanti, pēc tam par tehnologa mācekli, un tikai pēc gada kļuvu par drēbnieku. Ja šuvēja šuj kādu apģērba daļu (piemēram, kabatas), tad drēbnieks šuj apģērbu no sākuma līdz beigām. Es savā darbā jūtos ļoti labi,” pastāsta Klinta.

Vaicāta, kas viņai patīk uzņēmumā “Nemo”, Klinta uzsver, ka ir viegli saprasties un sarunāties ar uzņēmuma vadību, tāpat darbinieki saņem labu algu un sociālās garantijas. ““Nemo” asociējas ar animācijas filmu pa zivtiņu “Nemo”, kura glābj citas zivis, kas nonākušas nelaimē. Bet, ja pavisam nopietni – “Nemo” ir tas uzņēmums, kas pierādīja citiem, ka Latgalē var radīt pasaules līmeņa apģērbu. Apģērbs ir un būs vajadzīgs, tas noslēpj mūsu kailumu,” smaida Klinta. 

Klintai jau ir sava pieredze, kā var kļūt par labu drēbnieku: “Ir daudz jāmācās, ir jāprot uzšūt apģērbu no nulles līdz gala rezultātam un ir jāapbruņojas ar lielu pacietību. Turklāt pareizi jālasa klienta instrukcijas, prasības. Citādi var pieļaut kļūdas, kuras var izlabot, tikai šujot apģērbu no jauna.”

Klinta intervijas dienā šuva kolekcijas bikses, tas ir, viena modeļa astoņas bikses. Grūtāk ir šūt kleitas ar reljefiem un griezumiem un blūzes ar iešuvēm, tikmēr mēteļi un bikses padodas vieglāk, skaidro Klinta.

Runājam par modi. Klinta saka, ka modē ir, piemēram, platās bikses. Joprojām jauniešu vidē populāri T-krekli ar dažādiem uzrakstiem un zīmējumiem, jo tas ļauj būt pašam, ļauj būt interesantam, ļauj izcelties. Viņa pati gan  neseko modei, šuj un nēsā to, kas patīk, un ir ievērojusi, ka viņas stilu pamana citi, un pēc kāda laika viņu garderobē parādās Klintas jaunievedumi. Lai arī Inga Zemdega-Grāpe un kolēģi Klintu dēvē par bikšu meistari, tomēr viņa pati labprāt nēsā pašas šūtās vestes un žaketes. Stāsta Klinta: “Manām vestēm un žaketēm ir jābūt krāsainām, ar ģeometriskām līnijām un zīmējumiem.”

Runājam arī par karu Ukrainā. Klinta saka, ka neatbalsta jebkādu karu. 

Klintai patīk dzīvot Krāslavā, taču gribētos vairāk atpūtas vietu jauniešiem, tāpat varētu būt vairāk jauniešu pasākumu. “Esmu pozitīvas, optimistiskas dzīves piekritēja. Man patīk savs stils frizūrā, apģērbā, dzīvesveidā. Piemēram, šobrīd man ir sarkanas, baltas un zaļas krāsas mati un sarkanas un zilas bizītes, vēl pēc kāda laika varētu būt jau cits matu sakārtojums. Frizūras mainu vairākas reizes gadā, jo tā man patīk. Klausos dažādu žanru mūziku, galvenais, lai tā optimistiska,” saka Klinta.

Klinta aicina dzīvot un domāt pozitīvi, tad visas negācijas paiet garām dzīvei.